The New York Times Τρίτη 9/03/2021, 15:15 MANUELA ANDREONI, ERNESTO LONDOÑO ΚΑΙ LETÍCIA CASADO
THE NEW YORK TIMES

Γιατί η Βραζιλία πρέπει να σημάνει συναγερμό στον υπόλοιπο κόσμο

Γιατί η Βραζιλία πρέπει να σημάνει συναγερμό στον υπόλοιπο κόσμο

Ρίο Ντε Τζανέιρο- H Covid-19 έχει σκορπίσει τον θάνατο και την απόγνωση στη Βραζιλία. Έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας καμία άλλη χώρα, από εκείνες που είχαν βιώσει τόσο μεγάλη έξαρση κρουσμάτων στα προηγούμενα κύματα, δεν εξακολουθεί να έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με νέα ρεκόρ θανάτων και να βλέπει το σύστημα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης. 

Άλλες χώρες που είχαν πληγεί σφόδρα πέρυσι, αντιθέτως, αρχίζουν τα πρώτα βήματα προς την κανονικότητα. Αλλά η Βραζιλία μάχεται με ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, την ώρα που οι Βραζιλιάνοι γυρίζουν την πλάτη στα μέτρα πρόληψης. Στις 3 Μαρτίου η χώρα κατέγραψε περισσότερους από 1.900 θανάτους από Covid-19. 

«Η επιτάχυνση της επιδημίας σε διάφορες περιοχές της χώρας οδηγεί σε κατάρρρευση των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων- κάτι που σύντομα μπορεί να ισχύει για ολόκληρη τη χώρα» προειδοποιεί η ένωση υγειονομικών σε ανακοίνωσή της. «Δυστυχώς οι αναιμικοί ρυθμοί χορήγησης των εμβολίων δείχνουν ότι αυτό το σενάριο δεν θα ανατραπεί σύντομα». 

Προκαταρκτικές έρευνες καταδεικνύουν ότι το στέλεχος που έχει σαρώσει την πόλη Μανάους δεν είναι μόνο πιο μεταδοτικό, αλλά φαίνεται να μολύνει και ανθρώπους είχαν ήδη αναρρώσει από τη νόσο. Έχει εμφανιστεί σε πάνω από 20 άλλες χώρες. Αν και οι δοκιμές πολλών εμβολίων δείχνουν ότι αυτά μπορούν να προστατέψουν κάποιον από το να νοσήσει βαριά, ακόμη και εάν δεν αποτρέψουν την μόλυνση, ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Ο κίνδυνος των νέων στελεχών έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες. 

Η Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς πρόσφατα να μην εφησυχάζουν. «Σε αυτό το επίπεδο με τα νέα στελέχη του ιού να εξαπλώνονται, κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα έχουμε πετύχει» είπε. 

Οι Βραζιλιάνοι ήλπιζαν ότι είχαν δει τα χειρότερα πέρυσι. Το Μανάους, η πρωτεύουσα της βόρειας πολιτείας της Αμαζόνας επλήγη με τέτοια σφοδρότητα τον Απρίλιο και τον Μάιο που οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν μήπως πέτυχε ανοσία της αγέλης. Αλλά τον Σεπτέμβριο τα κρούσματα στην πολιτεία άρχισαν να αυξάνονται ξανά. Η προσπάθεια από τον κυβερνήτη της πολιτείας, Γουίλσον Λίμα, να επιβάλει νέα καραντίνα ενόψει των Χριστουγέννων συνάντησε ισχυρή αντίσταση από επιχειρηματίες και πολιτικούς κοντά στον πρόεδρο Μπολσονάρου.  

Έως τον Ιανουάριο οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ότι το νέο στέλεχος, γνωστό ως P.1., είναι κυρίαρχο στην πολιτεία. Μέσα σε λίγες εβδομάδες τα νοσοκομεία είχαν ξεμείνει από οξυγώνο καθώς αυξάνονταν ραγδαία οι εισαγωγές ασθενών. Τα πρόσωπα των συγγγενών των ασθενών όταν έγινε φανερό ότι οι προμήθειες οξυγόνου του νοσοκομείου είχαν εξαντληθεί εξακολουθούν να στοιχειώνουν τον Δρ. Αντόνιο Σούζα. Σκέφτεται την ασθενή που νάρκωσε για να τη γλιτώσει από έναν τόσο επώδυνο θάνατο. «Κανείς δεν θα έπρεπε ποτέ να χρειαστεί να λάβει μία τέτοια απόφαση» λέει.

Η Μαρία Γκλοντιμάρ, νοσηλεύτερια στο Μανάους, λέει ότι αισθάνθηκε παγιδευμένη σε έναν εφιάλτη. Στη δουλειά οι ασθενείς παρακαλούν για οξυγόνο. Στο σπίτι, ο γιος της εμφάνισε φυματίωση αφότου κόλλησε Covid 19 και ο σύζυγός της έχασε 10 κιλά στη μάχη με τον ιού. «Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό. Ήταν μία ταινία τρόμου» λέει. 

Έκτοτε η κρίση του κορωνοϊού έχει εν κάπως αμβλυνεί στην Αμαζόνα, αλλά έχει επιδεινωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Βραζιλίας. Οι επιστήμονες παλεύουν να μάθουν περισσότερα για το νέο στέλεχος του ιού και και πώς να το παρακολουθούν. Αλλά ενώ οι ΗΠΑ έχουν τη γενετική ακολουθία σε περίπου μία στις 200 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, στη Βραζιλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μία στις 3.000. Έως τα τέλη Ιανουαρίου κυβερνητική μελέτη διεπίστωσε ότι το στέλεχος υπήρχε στο 91% των κρουσμάτων στην Αμαζόνα. Έως τα τέλη Φεβρουαρίου διαπιστώθηκε ότι υπήρχε σε 21 από τις 26 πολιτείες της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι ερευνητές έχουν πει ότι οι επαναμολύνσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Αλλά αυτό ίσχυε πριν εμφανιστεί το P.1. O Ζουάο Άλιο, γιατρός στην πολιτεία Παρά λέει ότι πολλοί συνάδελφοί του που είχαν αναρρώσει πριν από μήνες από την Covid-19 νόσησαν ξανά. 

Η Βραζιλία άρχισε να εμβολιάζει διάφορες ομάδες, όπως οι υγειονομικοί και ηλικιωμένοι, στα τέλη Ιανουαρίου. Αλλά δεν έχει εξασφαλίσει αρκετές δόσεις. Οι πιο πλούσιες χώρες έχουν αγοράσει τις περισσότερες προμήθειες, ενώ ο Μπολσονάρου εκφράζει σκεπτικισμό έναντι τόσο των επιπτώσεων της νόσου όσο και των εμβολίων. Μόνο 5,8 εκατ. Βραζιλιάνοι, περίπου το 2,6% του πληθυσμού, είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου στις 2 Μαρτίου. Μόνο 1,5 εκατομμύριο είχαν λάβει και τις δύο δόσεις. Η χώρα χρησιμοποιεί το κινεζικό CoronaVac, του οποίου οι δοκιμές δείχνουν ότι είναι μάλλον λιγότερο αποτελεσματικό έναντι του P.1 — αλλά και το εμβόλιο της AstraZeneca. Άλλες χώρες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα όσα γίνονται στη Βραζιλία, λέει η Έσθερ Σαμπίνο, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. «Μπορεί να εμβολιάσεις όλο τον πληθυσμό και να θέσεις υπό έλεγχο την κατάσταση μόνο για μία μικρή περίοδο, εάν σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου, ένα νέο στέλεχος εμφανιστεί» λέει η Δρ. Σαμπίνο. «Θα φτάσουμε εκεί κάποια ημέρα».  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News