The New York Times Δευτέρα 8/03/2021, 12:06 STEFANOS CHEN
THE NEW YORK TIMES

Διαρροές, ρωγμές και καυγάδες στον ουρανοξύστη των εκατομμυριούχων

Διαρροές, ρωγμές και καυγάδες στον ουρανοξύστη των εκατομμυριούχων

O πύργος των 426 μέτρων στον αριθμό 432 της Park Avenue, που για λίγο κατείχε τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον πλανήτη, ήταν πριν από πέντε χρόνια καμάρι της αγοράς πολυτελών κατοικιών στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα οι ένοικοι του πύργου είναι σε σύγκρουση με τους κατασκευαστές και μεταξύ τους. Μεταξύ άλλων διαμαρτύρονται για ζημιές εκατομμυρίων στα υδραυλικά, συχνές βλάβες στους ανελκυστήρες και τοίχους με ρωγμές. Όλα αυτά φαίνεται να συνδέονται με το βασικό χαρακτηριστικό του κτιρίου: το ύψος του. 

Οι διαμάχες φέρνουν στο φως μία σπάνια «θέα» από το λεγόμενο Billionaire’s Row, μία σειρά από πανύψηλους ουρανοξύστες κοντά στο Σέντραλ Παρκ, όπου οι ταυτότητες σχεδόν όλων των αγοραστών μένουν κρυφές από εταιρείες- βιτρίνες.  

Οι περισσότεροι χώροι του κτιρίου έχουν πωληθεί με εκτιμώμενη αθροιστική αξία 3,1 δισ. δολάρια. Το ρετιρέ στον 96ο όροφο πουλήθηκε το 2016 έναντι 88 εκατ. δολαρίων σε εταιρεία, που εκπροσωπεί τον Σαουδάραβα μεγιστάνα του λιανεμπορίου Φαουάζ Αλχοκέρ. Η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Άλεξ Ροντρίγκεζ αγόρασαν ένα διαμέρισμα 370 τετραγωνικών μέτρων έναντι 15,3 εκατ. δολαρίων το 2018 και το πούλησαν περίπου έναν χρόνο αργότερα. 

Τώρα, η αλληλογραφία μεταξύ των ενοίκων, ορισμένων εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη, αποκαλύπτουν αντιπαραθέσεις για το πώς θα δοθεί λύση στα προβλήματα, χωρίς να πέσει η τιμή του ακινήτου. 

Η CIM Group, ένας εκ των κατασκευαστών, ανέφερε σε ανακοίνωσε ότι το κτίριο «έχει σχεδιαδιαστεί και κατασκευαστεί επιτυχώς» και ότι «συνεργάζεται» με τους εκπροσώπους των ενοίκων. 

Το κτίριο έχει υποστεί μία σειρά από πλημμύρες. Τον Νοέμβριο του 2018 ένα πρόβλημα στα υδραυλικά είχε ως αποτέλεσμα να μπει νερό στο σύστημα των ανελκυστήρων και τέσσερις ανελκυστήρες να μείνουν εκτός λειτουργίας για εβδομάδες. Η Σαρίνα Αμπράμοβιτς έχει υποστηρίξει ότι πλημμύρισε και το διαμέρισμά της λόγω ανάλογης βλάβης, γεγονός που προκάλεσε ζημιά 500.000 δολαρίων. Email της διαχείρισης του κτιρίου αποκαλύπτει επίσης πως ένα περιστατικό με ισχυρούς ανέμους σταμάτησε έναν ανελκυστήρα και είχε ως αποτέλεσμα να παγιδευθεί μέσα σε αυτόν ένας κάτοικος για 1 ώρα και 25 λεπτά. 

Ένα συνηθισμένο παράπονο αφορά και τον θόρυβο. Ο Λιουκ Λιουνγκ, αρχιτέκτονας της Skidmore, Owings and Merrill, ακούει συχνά μεταλλικά μέρη να χτυπούν ή το φύσημα του αέρα στις πόρτες.

Τα προβλήματα στον ουρανοξύστη συνοδεύθηκαν και από μεγάλα νέα έξοδα. Τα ετήσια κοινόχρηστα έκαναν άλμα 40% το 2019. Οι ένοικοι, πολλοί από τους οποίους ζουν σε άλλες κατοικίες για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, έχουν χωριστεί σε ομάδες. Σε επιστολή τους προς άλλους ενοίκους, ο Έντουαρντ Σλίνιν, ο οποίος εξελέγη διαχειριστής πέρυσι, είπε ότι εργάζεται με περίπου 40 προβληματισμένους ιδιοκτήτες προκειμένου να περιορίσει τις δαπάνες και να αντιμετωπίσει πιθανόν επικίνδυνες καταστάσεις. 

Η ομάδα παρήγγειλε μελέτη από την SBI Consultants και τα αρχικά της ευρήματα έδειξαν ότι το 73% των μηχανικών, ηλεκτρικών και υδραυλικών στοιχείων, αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στα σχέδια των κατασκευαστών και ότι σχεδόν το 1/4 «παρουσιάζουν πραγματικά ζητήματα για την ασφάλεια της ζωής των ενοίκων», όπως γράφει ο κ. Σλίνιν στην επιστολή του. 

Η SBI δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχόλιο. Ο κ. Σλίνιν στ συνέχεια υποβάθμισε τα ευρήματα, λέγοντας ότι τα μηχανικά ζητήματα αφορούν «μικροπράγματα». Σε άλλη επιστολή η Ζακλίν Φίνκελσταϊν Λέμποου, η οποία πρόσφατα κέρδισε μία θέση στο συμβούλιο των ενοίκων, χαρακτήρισε τις προσπάθειες των ενοίκων να κινηθούν νομικά κατά των κατασκευαστών ως «εσφαλμένες». Παράλληλα απορρίπτει τις κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων. Είναι παντρεμένη με τον πρόεδρο μίας εταιρείας συμμετοχών, η οποία ελέγχει την μεσιτική, που είχε αναλάβει τις πωλήσεις στο κτίριο. Δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο. 

«Όλοι μισούν ο ένας τον άλλον εδώ» λέει η κ. Αμπράμοβιτς. Έχοντας αρνηθεί να πληρώσει τις αυξήσεις στα κοινόχρηστα, λέει ότι αντιμετωπίζει καθυστερημένες πληρωμές και τόκους 82.000 δολαρίων. Γνωρίζει ότι δεν θα βρει πολλούς υποστηρικτές, αλλά σημειώνει ότι μιλάει για λόγους αρχής. «Όλα εδώ ήταν ένα καμουφλάζ. Εάν γνώριζα όσα γνωρίζω τώρα δεν θα είχα αγοράσει ποτέ». 

Copyright: 2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News