The New York Times Σάββατο 4/05/2024, 13:12 ELISABETTA POVOLEDO
THE NEW YORK TIMES

Υπερτουρισμός: Η «άβολη» πρεμιέρα του εισιτηρίου 5 ευρώ στη Βενετία

Υπερτουρισμός: Η «άβολη» πρεμιέρα του εισιτηρίου 5 ευρώ στη Βενετία

Προσερχόμενοι στον σιδηροδρομικό σταθμό Santa Lucia της Βενετίας, μία πρόσφατη Τρίτη σε εθνική γιορτή για την Ιταλία, οι επιβάτες έμαθαν ότι οφείλουν να πληρώσουν πέντε ευρώ για να μπουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Διαφορετικά μπορεί να είχαν πρόστιμο έως 300 ευρώ.

Έξω από τον σταθμό, υπάλληλοι με γιλέκα ασφαλείας σταματούσαν τους τουρίστες, για να δουν ότι είχαν εγγραφεί στη δημοτική ιστοσελίδα προτού επισκεφθούν την πόλη. Όσοι δεν είχαν εγγραφεί, έπρεπε να απευθυνθούν στο κατάλληλο γκισέ. Οι τουρίστες που θα διανυκτέρευαν συνέχιζαν χωρίς πληρωμή, όμως όσοι επισκέπτονταν την πόλη για μονοήμερη όφειλαν να πληρώσουν.

Είναι κάτι καινούργιο για τη Βενετία, την πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει επισκέπτες μια ονομαστική τιμή εισόδου, η οποία έχει στόχο να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του υπερτουρισμού. 

Η Lorraine Colcher από την Αγγλία περίμενε στην ουρά για το γκισέ. Έμαθε από τον σύντροφό της εκείνο το πρωί ότι υπάρχει χρέωση εισόδου. «Νόμιζα ότι έκανε πλάκα», δήλωσε, προσθέτοντας θεωρεί πως ο κόσμος δεν θα έπρεπε να πληρώνει για το προνόμιο να δει μια «υπέροχη πόλη».

Κοντά στον σταθμό υπήρχαν εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι έλεγαν ότι η χρέωση εισόδου στη Βενετία θυμίζει περισσότερο πάρκο ψυχαγωγίας. Μοίραζαν στον κόσμο ψεύτικα εισιτήρια που έλεγαν «Καλώς ήρθατε στη Veniceland».

«Ένα εισιτήριο δεν λύνει το πρόβλημα του υπερτουρισμού», δήλωσε η Renata Marzari, η οποία έπαιρνε μέρος στη διαδήλωση. Αναγνώρισε ότι μια τεράστια εισροή τουριστών -οι οποίοι πέρυσι έφτασαν σχεδόν τα 20 εκατομμύρια- είναι πρόκληση. Ωστόσο, το εισιτήριο, το οποίο αφορά επισκέπτες που φτάνουν στην πόλη μεταξύ 8:30 π.μ. έως 4 μ.μ, είναι «γελοίο», δήλωσε.

Η Βενετία, που είναι χτισμένη πάνω στο νερό και την διατρέχουν κανάλια, είναι πολύ «εύθραυστη». Πέρυσι, η UNESCO πρότεινε να μπει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, με κύρια ανησυχία τον υπερτουρισμό. Η Βενετία έμεινε εκτός λίστας αφού εγκρίθηκε η χρέωση, αλλά οι αξιωματούχοι της UNESCO δήλωσαν ότι πρέπει να γίνει «περαιτέρω πρόοδος».

Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της πόλης έχει συρρικνωθεί σε λιγότερο από 49.000 από σχεδόν 175.000 το 1951, σύμφωνα με την πόλη. Οι κάτοικοι επικαλούνται την έλλειψη προσιτών σπιτιών λόγω των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τη μείωση των υπηρεσιών όπως σχολεία και τη διείσδυση του τουρισμού στην καθημερινή ζωή.

«Έτσι πεθαίνει μια πόλη», δήλωσε ο Nicola Camatti, ειδικός στον τουρισμό στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari στη Βενετία. Έρευνα του 2020 από το Ca’ Foscari κατέληγε ότι ο ιδανικός αριθμός των επισκεπτών στη Βενετία ανά μέρα ήταν περίπου 52.000 άτομα. Ωστόσο, η Βενετία δεν έχει όριο στον αριθμό των επισκεπτών.

«Αυτή είναι μια ανοιχτή πόλη», δήλωσε ο Michele Zuin, δημοτικός σύμβουλος. Απεναντίας, η πόλη ελπίζει ότι όσοι επισκέπτονται για μία μέρα θα επιλέξουν κάποια πιο ήρεμη περίσταση, όταν η πόλη «θα είναι πιο ήσυχη», δήλωσε ο κ. Zuin. Για το 2024, η χρέωση θα εφαρμόζεται τις ημέρες με υψηλή επισκεψιμότητα «ως πείραμα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι από το 2025 θα αυξηθούν οι μέρες και οι χρεώσεις θα φτάνουν έως και τα 10 ευρώ.

Η χρέωση κάνει την πόλη να μοιάζει με πάρκο ψυχαγωγίας, δήλωσε ο Giovanni Andrea Martini της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αμφισβήτησε τη χρησιμότητά της, δεδομένου ότι η πόλη σκοπεύει να μεγαλώσει το αεροδρόμιο και να ανοίξει νέα κανάλια, ώστε τα σκάφη να μπορούν να προσδέσουν πιο κοντά. «Η πόλη θα πνιγεί ακόμα περισσότερο», δήλωσε.

Copyright:
2024 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Η απάντηση στον υπερτουρισμό; Εισιτήριο 5 ευρώ βάζει η Βενετία

Υπερτουρισμός: Ποια μέτρα παίρνουν οι πόλεις και γιατί είναι τόσο ήπια

Η πόλη που βάζει όρια στον υπερτουρισμό: Απαγορεύονται τα νέα ξενοδοχεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News