The New York Times Πέμπτη 25/05/2023, 07:40 BRIAN X. CHEN
NEW YORK TIMES

Smartphones: Όχι, δεν έχει πια νόημα να αγοράσετε κινητό Pro

Smartphones: Όχι, δεν έχει πια νόημα να αγοράσετε κινητό Pro

Πριν από μερικά χρόνια, υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να αγοράσει κανείς ένα smartphone αξίας άνω των 900 δολαρίων. Πλέον, για να ξοδέψει κανείς τόσα χρήματα πρέπει να έχει συγκεκριμένη δικαιολογία.

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τα φθηνότερα κινητά από τα μοντέλα Pro, ενώ οι επιπλέον λειτουργίες που προσφέρουν, σπανίως δικαιολογούν το πρόσθετο κόστος.

Για παράδειγμα, το νέο μοντέλο της Google, το Pixel 7A, με τιμή 500 δολαρίων είναι από πολλές απόψεις ισότιμο με το Pixel 7 Pro, το οποίο κοστίζει 900 δολάρια. Και ο συντάκτης των New York Times, Brian X. Chen, στις περισσότερες περιπτώσεις Android συστήνει τη φθηνότερη εκδοχή.

Για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, το μεγαλύτερο μειονέκτημα που είχαν τα Android έναντι των iPhone ήταν ότι τα περισσότερα έκαναν αναβάθμιση λογισμικού – σημαντικά για την ασφάλεια – για περίπου δύο χρόνια, ενώ τα iPhone για περίπου έξι. Πολλές εταιρείες με κινητά Android δυσκολεύονταν να ακολουθήσουν τον ρυθμό των αναβαθμίσεων, διότι βασίζονταν σε τσιπ και υλικά από πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές.

Επομένως, είχε νόημα το να ξοδέψει κανείς περισσότερα χρήματα σε Android. Η ακριβή σειρά Galaxy της Samsung έκανε αναβαθμίσεις για αρκετά περισσότερα χρόνια σε σχέση με άλλα Android, εν μέρει διότι η εταιρεία της Νοτίου Κορέας ήλεγχε στενά την παραγωγή των απαιτούμενων υλικών.

Ωστόσο, το 2018 η Google εξαγόρασε την εταιρεία ηλεκτρονικών HTC, η οποία τής επέτρεψε να δημιουργήσει το δικό της τσιπ, το Tensor. Πλέον, η Google ελέγχει και τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή του Pixel και το λογισμικό της Android, διασφαλίζοντας έτσι αναβαθμίσεις λογισμικού για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Επίσης, το τσιπ Tensor καθιστά τα κινητά Pixel ταχύτερα και πιο αποδοτικά σε ό,τι αφορά την μπαταρία.

Το Pixel 7A, το οποίο ενσωματώνει το ίδιο τσιπ Tensor με το ενισχυμένο μοντέλο, προσφέρει το καλύτερο value for money ανάμεσα στα κινητά Android, λέει ο συντάκτης των New York Times.

Οι διαφορές

Η πιο προφανής διαφορά μεταξύ του Pixel 7A και του ακριβότερου μοντέλου είναι η οθόνη. Στα 15,5 εκατοστά διαγωνίως, είναι ελαφρώς μικρότερη από την οθόνη των 17 εκατοστών του Pixel 7 Pro. Επίσης, η Google λέει ότι το γυαλί της οθόνης του Pro είναι υψηλότερης ποιότητας.

Η άλλη βασική διαφορά είναι η κάμερα. Το Pixel 7A έχει διπλό φακό και το Pixel 7 Pro έχει τριπλό φακό που μπορεί να ζουμάρει σε καλύτερη ανάλυση. Κατά τα άλλα, και τα δύο κινητά έχουν το ίδιο λογισμικό κάμερας.

Ο συντάκτης των New York Times λέει ότι έβγαλε φωτογραφίες τον σκύλο του, τον Max, και με τα δύο κινητά και οι εικόνες ήταν εξίσου λεπτομερείς και σε καλή ανάλυση. Παρότι οι φωτογραφίες με το Pixel 7 Pro ήταν ελαφρώς καλύτερες, η διαφορά δεν ήταν των 400 δολαρίων, συμπεραίνει.

Τελικά, η μπαταρία του Pixel 7A διήρκεσε αρκετά, ώστε να μπορέσει να βγάλει μια κανονική μέρα φυσιολογικής χρήσης.

Οι εταιρείες smarphones λένε συχνά ότι τα ακριβά κινητά απευθύνονται στους «pro» χρήστες, τους «μαχητές» με υψηλές αποδοχές που αφιερώνουν ώρες στα κινητά τους. Αυτό έχει γίνει μύθος του marketing. Σε αυτή τη φάση, τα περισσότερα κινητά αντεπεξέρχονται άριστα στις περισσότερες ανάγκες.

Επομένως, λέει ο συντάκτης των New York Times, επιλέξτε ένα κινητό βάσει των αναγκών και των προτιμήσεών σας. Μπορεί μια φθηνότερη εκδοχή, όπως το Pixel 7A, να είναι η κατάλληλη επιλογή.

Copyright:
2023 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Το WhatsApp κάνει το «χατίρι» στους χρήστες – Έρχεται η αλλαγή που όλοι ζητούσαν

Μάικ Λαζαρίδης: Ήταν ο «Έλληνας Steve Jobs» ένας δυσλειτουργικός καλλιτέχνης;

Τέλος τα παλιά κινητά στο συρτάρι: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ανακύκλωση συσκευών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News