ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Όταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο Ι.Χ. είναι… μισοάδειο

Όταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο Ι.Χ. είναι… μισοάδειο

Το εργοστάσιο της Volkswagen στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, με το μέγεθός του να συγκρίνεται με την πόλη του… Μονακό. 

Μέχρι και πριν την πανδημία, οι δύο εμβληματικοί πύργοι του εργοστασίου ήταν γεμάτοι από ετοιμοπαράδοτα οχήματα. Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια αυτό έχει αλλάξει άρδην. 

Ενδεικτικές είναι η εικόνες από το εσωτερικό του εργοστασίου, το οποίο είναι μισοάδειο, καθώς η παραγωγή έχει μειωθεί κάτι παραπάνω από αισθητά.  

Κύρια πηγή του προβλήματος είναι η εν εξελίξει έλλειψη των μικροτσίπς (ημιαγωγοί), τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή των Ι.Χ. 

Τα εργοστάσια παραγωγής στη νοτιοανατολική Ασία δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα όλες οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν καταστεί έρμαιο μιας κατάστασης, η οποία δύσκολα θα αλλάξει άμεσα. 

Όταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο Ι.Χ. είναι… μισοάδειο-1
* Το εργοστάσιο της VW στο Βόλφσμπουργκ (πηγή: AP)

Το εργοστάσιο στο Βόλφσμπουργκ έχει πληγεί, ενδεχομένως, περισσότερο από κάθε άλλο, καθώς έχει αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του ’50.  

Είναι ενδεικτικό ότι για το 2020 είχε προγραμματιστεί η κατασκευή τουλάχιστον 820.000 οχημάτων. Ωστόσο, στην πράξη η παραγωγή δεν ξεπέρασε τις 500.000.  

Και το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο φέτος, καθώς δύο μήνες πριν το τέλος του 2021 ο αριθμός της παραγωγής δεν υπερβαίνει τις 400.000.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το κόστος παραγωγής ενός Ι.Χ. είναι υψηλότερο από ποτέ

Γιατί απειλείται το εργοστάσιο που έχει το μέγεθος του… Μονακό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News