ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Κλέβοντας εκατομμύρια τόνους ψαριών

Από τα αφύλαχτα χωρικά ύδατα της Σομαλίας

Κλέβοντας εκατομμύρια τόνους ψαριών

Τα νερά της Σομαλίας θεωρούνται από τα πλέον πλούσια σε ψάρια παγκοσμίως, αποτελώντας παράδεισο επί της γης για κάθε αλιέα. Όμως, η χρεοκοπημένη κατάσταση του αφρικανικού κράτους και ο πολυετής εμφύλιος πόλεμος έχουν οδηγήσει σε ένα «όργιο» παράνομης αλιείας.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες έρευνες, κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι ψαριών αλιεύονται παράνομα από ξένα αλιευτικά, τα οποία εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας, χωρίς κανένας να τους εμποδίζει.

Κλέβοντας εκατομμύρια τόνους ψαριών-1

«Το παράνομο ψάρεμα από το εξωτερικό μειώνει τα αποθέματα ψαριού και υπονομεύει την προσπάθεια του κράτους να διαμορφώσει ένα βιώσιμο πλάνο διαχείρισης. Και στην τελική, μειώνει τις προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας του ντόπιου πληθυσμού» αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «One Earth Future».

Την ίδια ώρα, εξαιτίας αυτής της «κλοπής» ψαριών, πολλές φορές δεν λείπουν και οι εντάσεις μεταξύ ντόπιων και ξένων αλιέων, οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη για το ποιος θα εκμεταλλευτεί τα πλούσια νερά της Σομαλίας.

Τα χωρικά ύδατα της αφρικανικής χώρας, τα οποία κατά κύριο λόγο είναι απροστάτευτα και αφύλακτα, εκτείνονται σε μήκος 200 χιλιομέτρων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News