ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Φουτουριστικό ντιζάιν και πολυτέλεια στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Φουτουριστικό ντιζάιν και πολυτέλεια στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο φιλοδοξεί να γίνει το διεθνές αεροδρόμιο Al Maktoum στο Ντουμπάι, το οποίο θα έχει μέγεθος, πέντε φορές μεγαλύτερο από το υπάρχον. 

Η ηγεσία του εμιράτου ενέκρινε σχέδιο ύψους 128 δισεκατομμυρίων ντιρχάμ (35 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την κατασκευή του μεγαλύτερου σε χωρητικότητα αερολιμένα στον κόσμο, που θα εξυπηρετεί έως και 260 εκατομμύρια επιβάτες, σύμφωνα με δηλώσεις του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, κυβερνήτη του Ντουμπάι και πρωθυπουργού των ΗΑΕ.

Ενδεικτικά, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι το 2023 εξυπηρέτησε 86,9 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ήταν δεύτερο σε επιβατική κίνηση στον κόσμο μετά το Διεθνές Αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson της Ατλάντα στις ΗΠΑ.

Όλες οι λειτουργίες του Διεθνούς Αεροδρομίου του Ντουμπάι θα μεταφερθούν σε αυτό τα επόμενα χρόνια, αναφέρεται σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το νέο αεροδρόμιο θα διαθέτει 400 πύλες για αεροσκάφη και πέντε παράλληλους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης. «Νέες τεχνολογίες αερομεταφορών θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στον τομέα των αερομεταφορών», όπως υπογραμμίζεται.

Από το Γραφείο Τύπου του Ντουμπάι μοιράστηκαν ψηφιακές απεικονίσεις του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου, οι οποίες έδειχναν φουτουριστικές εικόνες με εκτεταμένες υποδομές αεροδρομίου, τεράστιους τερματικούς σταθμούς και σχέδια που έμοιαζαν με διαστημική εποχή.

Το αεροδρόμιο θα βρίσκεται στο Νότιο Ντουμπάι, στο νότιο άκρο της λαμπερής εμπορικής πρωτεύουσας των ΗΑΕ, όπου αναπτύσσονται ακίνητα και logistics. Μια εντελώς νέα πόλη θα κατασκευαστεί γύρω από το αεροδρόμιο, η οποία, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Ντουμπάι, θα δημιουργήσει ζήτηση για κατοικίες για ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Το σημερινό κύριο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι βρίσκεται στο βόρειο άκρο του εμιράτου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρξει δραματική αλλαγή στα πρότυπα κυκλοφορίας και στα σχέδια μεταφοράς για τους ταξιδιώτες όταν ο νέος ταξιδιωτικός κόμβος τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Η νέα πόλη γύρω από το αεροδρόμιο «θα φιλοξενήσει τις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου στους τομείς των logistics και των αερομεταφορών», δήλωσε ο σεΐχης Μακτούμ. «Χτίζουμε ένα νέο έργο για τις μελλοντικές γενιές, εξασφαλίζοντας συνεχή και σταθερή ανάπτυξη για τα παιδιά μας και τα παιδιά τους με τη σειρά τους. Το Ντουμπάι θα είναι το αεροδρόμιο του κόσμου, το λιμάνι του, ο αστικός κόμβος του και το νέο παγκόσμιο κέντρο του».

Ο σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum, διευθύνων σύμβουλος της ναυαρχίδας του Ντουμπάι, της αεροπορικής εταιρείας Emirates, δημοσίευσε στην πλατφόρμα X φωτογραφίες του με τον κυβερνήτη του Ντουμπάι να κοιτάζει τα σχέδια για τις νέες αναπτύξεις. «Το Al Maktoum International θα είναι το νέο σπίτι της emirates, της flydubai και όλων των αεροπορικών εταίρων που συνδέουν τον κόσμο με το Ντουμπάι και από το Ντουμπάι», έγραψε, αναφερόμενος στην αεροπορική εταιρεία Emirates και τη θυγατρική της FlyDubai χαμηλού κόστους.

«Επενδύουμε για να προσφέρουμε τις καλύτερες μελλοντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, τις καλύτερες στον κόσμο δυνατότητες εφοδιαστικής και να συμβάλλουμε στην οικονομική ατζέντα D33 του Ντουμπάι», πρόσθεσε.

Η ατζέντα «D33» του Ντουμπάι έχει ως στόχο να διπλασιάσει το μέγεθος της οικονομίας της πόλης έως το 2033, προσελκύοντας περισσότερες επενδύσεις, ταλέντα και οικονομική διαφοροποίηση.

Το διεθνές αεροδρόμιο Al Maktoum, το οποίο φέρει επίσης το όνομα Dubai World Central (DWC), πρόκειται να καλύψει 70 τετραγωνικά χιλιόμετρα όταν ολοκληρωθεί. Εκτός από την προβλεπόμενη χωρητικότητα των 260 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως, στοχεύει επίσης να έχει χωρητικότητα 12 εκατομμυρίων τόνων φορτίου ετησίως.

Η «πρώτη φάση» του έργου αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα σε 10 χρόνια, με δυνατότητα υποδοχής 150 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Emirates.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου έκανε ανακαίνιση σε τερματικό του- Δείτε φωτογραφίες

Τι να περιμένετε σε μία πτήση: Όλα τα μυστικά από δύο αεροσυνοδούς

Ατελείωτες ουρές και αγενές προσωπικό: Αυτά είναι τα 10 χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News