ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τα πολυτιμότερα ευρήματα από τον Τιτανικό: Πουλήθηκε το χρυσό ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη

Τα πολυτιμότερα ευρήματα από τον Τιτανικό: Πουλήθηκε το χρυσό ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη

Έναντι 1,175 εκατ. στερλίνες πουλήθηκε σε δημοπρασία ένα χρυσό ρολόι τσέπης, το οποίο ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη του Τιτανικού.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών Henry Aldridge & Son, πλέον ανήκει σε Αμερικανό συλλέκτη, ο οποίος έδωσε σχεδόν δεκαπλάσιο της εκτιμώμενης αξίας του ρολογιού.

Έτσι. καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ για άλλο εξαιρετικά πολύτιμο αντικείμενο που βρέθηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού. Επρόκειτο για ένα βιολί, το οποίο πουλήθηκε το 2013 σε δημοπρασία έναντι 1,1 εκατ. στερλινών. Η θήκη του βιολιού πουλήθηκε επίσης αυτό το Σαββατοκύριακο έναντι 360.000 στερλινών.

Τα πολυτιμότερα ευρήματα από τον Τιτανικό: Πουλήθηκε το χρυσό ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη-1
Το βιολί και η τσάντα ανήκαν στον Wallace Hartley, ο οποίος έπαιζε μουσική για να καθησυχάσει τους επιβάτες όσο το πλοίο βούλιαζε. (φωτ. Henry Aldridge & Son)

Επάνω στο ρολόι τσέπης είναι χαραγμένα τα αρχικά JJA, καθώς ανήκε Τζον Τζέικομπ Άστορ, ο οποίος ήταν 47 ετών όταν πέθανε στο ναυάγιο στις 15ης Απριλίου 1912. Τότε, ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία 87 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με περιγραφές επιβατών που επέζησαν, αφότου βοήθησε τη σύζυγό του Μάντλιν να επιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο, ο Άστορ εθεάθη να καπνίζει ένα τσιγάρο μαζί με τον Αμερικανό συγγραφέα Τζακ Φουτρέλ, 

Το άψυχο σώμα του εντοπίστηκε στις 22 Απριλίου 1912. Πάνω του βρέθηκε το χρυσό ρολόι τσέπης, 14 καρατίων.

«Το ρολόι αποκαταστάθηκε πλήρως μετά την επιστροφή του στην οικογένεια» του Τζον Τζέικομπ Άστορ «και φορέθηκε από τον γιο του», ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών στην παρουσίαση. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ένα μοναδικό κομμάτι της ιστορίας του Τιτανικού και ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια στην ιστορία της ωρολογοποιίας που σχετίζονται με το διασημότερο πλοίο στον κόσμο».

Διαβάστε επίσης:

Ρολόγια: Οι συλλέκτες βγήκαν για «κυνήγι» στην αγορά μεταχειρισμένων

Πόσο κοστίζει μια αιωνιότητα πλάι στη Marilyn Monroe;

Το διαμέρισμα του Καρλ Λάγκερφελντ στο Παρίσι πωλήθηκε έναντι 10 εκ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News