Αριθμοί και Εικόνες Παρασκευή 10/11/2023, 16:30
ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Μουσείο πούλησε πίνακα του Cézanne για 39 εκατ.δολάρια

Μουσείο πούλησε πίνακα του Cézanne για 39 εκατ.δολάρια

Ένας πίνακας του Paul Cézanne πουλήθηκε για 39 εκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συγκέντρωσης κεφαλαίων από ένα ελβετικό μουσείο που θέλει να μαζέψει πόρους.

Ο πίνακας “Fruits and Jar of Ginger”, πουλήθηκε από το Museum Langmatt στην ελβετική πόλη Baden ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για την ανακαίνιση της art nouveau βίλας του 1900-01 και τη δημιουργία ενός κληροδοτήματος. Πριν γίνει η δημοπρασία, το μουσείο έφτασε σε έναν διακανονισμό αποζημίωσης με τους κληρονόμους ενός Εβραίου συλλέκτη που προηγουμένως πούλησε το έργο υπό πίεση.

Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει ένα βάζο με τζίντζερ τυλιγμένο σε ένα ψάθινο καλάθι δίπλα σε πολλά μήλα και αχλάδια, αναμενόταν να πουληθεί στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη για τουλάχιστον 35 εκατομμύρια δολάρια – αλλά τρεις πλειοδότες συναγωνίστηκαν για το έργο και τελικά τον κέρδισε κάποιος μέσω τηλεφώνου, που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος.

Το κομμάτι ξεχώρισε εν μέρει επειδή αντιπροσωπεύει το πρωτοποριακό, μεταιμπρεσιονιστικό στυλ του Cézanne. Οι επιτραπέζιες σκηνές με φρούτα αντιπροσωπεύουν έξι από τις 10 κορυφαίες τιμές δημοπρασίας του καλλιτέχνη.

Το ρεκόρ δημοπρασίας του διατηρείται από τον πίνακα “La Montagne Sainte-Victoire”, που δείχνει ένα τοπίο και πωλήθηκε για 137,8 εκατομμύρια δολάρια το 2022. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Διαβάστε επίσης:

Bob Ross: Ο πρώτος πίνακας που έφτιαξε στην εκπομπή του πωλείται για αστρονομικό ποσό

Τσάντα «μικρότερη από έναν κόκκο αλατιού» πουλήθηκε για πάνω από 63.000 δολάρια

Αυτός ο πίνακας έσπασε το ρεκόρ του ακριβότερου έργου τέχνης σε δημοπρασία στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News