Θησαυροί της οικογένειας Ρότσιλντ δημοπρατήθηκαν για 62 εκατ. δολάρια
Μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης, επίπλων, κεραμικών και κοσμημάτων που ανήκαν στην τραπεζική δυναστεία των Ρότσιλντ πωλήθηκε για περίπου 62,6 εκατομμύρια δολάρια σε σειρά δημοπρασιών από τον οίκο «Christie′s» στη Νέα Υόρκη.
Τα περισσότερα από τα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν ήταν από τον γαλλικό κλάδο της τραπεζικής οικογένειας και αποκτήθηκαν περίπου τον 19ο αιώνα από τον βαρόνο Τζέιμς Μάγιερ ντε Ρότσιλντ και τη σύζυγό του Μπέτι. Μέχρι πρόσφατα παρέμεναν στην κατοχή των απογόνων τους.
Η συλλογή περιλαμβάνει αρκετά έργα τέχνης με κορυφαίο έναν πίνακα του Χέρριτ Ντάου, ο οποίος χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και πωλήθηκε για πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ των παλαιότερων αντικειμένων της συλλογής, είναι ένα ρωμαϊκό πορτραίτο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου του πρώτου αιώνα μ.Χ., το οποίο απέφερε σχεδόν 116.000 δολάρια.
«Πρόκειται για πράγματα που κρατήθηκαν μακριά [από τη δημοσιότητα] από τα τέλη του 19ου αιώνα», δήλωσε ο Τζόναθαν Ρέντελ, αναπληρωτής πρόεδρος του Christie′s Americas τονίζοντας ότι τέτοιες δημοπρασίες συνήθως γίνονταν μέχρι τώρα στην Ευρώπη και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο Christie′s, ο ίδιος ο γαλλικός κλάδος της οικογένειας Ρότσιλντ ήθελε να γίνει η δημοπρασία στη Νέα Υόρκη καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η συλλογή περιλάμβανε επίσης έπιπλα, κεραμικά (όπως μια ιταλική αναγεννησιακή μαγιόλικα), ασήμι και κοσμήματα που αποτυπώνουν το γούστο της οικογένειας, με τον Ρέντελ να το περιγράφει ως «έναν εξαιρετικό συνδυασμό πολυτέλειας και νοικοκυροσύνης». «Είναι το είδος των αντικειμένων για τα οποία, πριν από 100-150 χρόνια, η αγορά θα είχε τρελαθεί. Δεν έχουμε πλέον μεγάλο όγκο τέτοιου είδους υλικού που να βγαίνει προς πώληση», πρόσθεσε ο Ρέντελ.
Οι δημοπρασίες πραγματοποιήθηκαν για μέρες με ορισμένα αντικείμενα της συλλογής να έχουν αρχικές τιμές ακόμα και 100 δολαρίων. Οσον αφορά τον λόγο για τον οποίο η οικογένεια επέλεξε να πουλήσει τη συλλογή τώρα, ο Ρέντελ πιστεύει ότι μπορεί να ήταν μια «αλλαγή στη στάση της γενιάς». «Δεν ζουν όλοι σαν τους Ρότσιλντ του 19ου αιώνα, ακόμη και αν είναι Ρότσιλντ», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News