Αριθμοί και Εικόνες Παρασκευή 7/07/2023, 08:23
ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

«Ένα τραπέζι για δύο άτομα και δύο τσάντες παρακαλώ»: Κάτι έχει αλλάξει στα εστιατόρια

«Ένα τραπέζι για δύο άτομα και δύο τσάντες παρακαλώ»: Κάτι έχει αλλάξει στα εστιατόρια

Στο πρώτο επεισόδιο της 2ης σεζόν του And Just Like That…, υπάρχει κάτι που τραβάει την προσοχή και δεν είναι φόρεμα ή διασημότητα: Είναι σκαμπό για τσαντάκι.

«Ω, ευχαριστώ, η τσάντα μου εξαντλήθηκε», λέει η Carrie, που υποδύεται η Sarah Jessica Parker, τοποθετώντας την τσάντα Chanel της στο μικρό λευκό σκαμπό που είναι δίπλα στο φανταχτερό τραπέζι του εστιατορίου. Τα μικροσκοπικά καθίσματα προσθέτουν επίσης μια κωμική νότα στην Emily in Paris: Η σταρ της σειράς κάθεται κατά λάθος στη μικρή βάση που προοριζόταν για την τσάντα της σε εστιατόριο στην Προβηγκία, αποκαλύπτοντας την αφέλειά της.

Για τους θαμώνες, το σκαμπό για την τσάντα είναι ένα οικείο θέαμα στα πολυτελή εστιατόρια. Είναι το είδος των ανέσεων που βλέπει κανείς σε γαλλικά στέκια βραβευμένα με αστέρι Michelin, όπου ένας στρατός σερβιτόρων συνοδεύει μια γυναίκα στην τουαλέτα και υπάρχουν πολλά πιάτα πριν ξεκινήσει πραγματικά το γεύμα, όπως σημειώνει το Bloomberg.

«Ένα τραπέζι για δύο άτομα και δύο τσάντες παρακαλώ»: Κάτι έχει αλλάξει στα εστιατόρια-1

Τώρα, ωστόσο, αυτό το πολυτελές εύρημα αρχίζει να εμφανίζεται και σε πιο χαλαρά εστιατόρια, από μπρασερί στο Μαϊάμι μέχρι ψητοπωλεία στη Βοστώνη.

Ο λόγος είναι απλός: Περισσότεροι άνθρωποι κρατούν ακριβές τσάντες, τις οποίες δεν θέλουν να λερώσουν, ακουμπώντας τις στο πάτωμα. Τα πολυτελή τσαντάκια, νέα και vintage, έχουν μεγάλη ζήτηση. Οι πωλήσεις ειδών μόδας και δερμάτινων ειδών στον όμιλο LVMH -την μητρική των Louis Vuitton και Christian Dior- αυξήθηκαν 18% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Ενώ την ίδια στιγμή, η παγκόσμια αγορά προσωπικών ειδών πολυτελείας αυξήθηκε κατά 22% το 2022 από το 2021, στα 353 δισ. σύμφωνα με την Bain & Co.

Εκτός από τα πρακτικά οφέλη των σκαμπό αυτών, δεισιδαιμονίες που επιβιώνουν από τη Νότια Αμερική έως τη Ρωσία ενισχύουν τα επιχειρήματα για αυτά τα συνοδευτικά καθίσματα: Σε αυτές τις χώρες, πιστεύεται ότι το να βάλεις την τσάντα σου στο πάτωμα φέρνει κακή τύχη και σημαίνει ότι θα χάσεις χρήματα.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα της ασφάλειας: Αν η τσάντα βρίσκεται εντός οπτικού πεδίου είναι πιο ασφαλής, σε σχέση με το αν βρίσκεται στο πίσω μέρος της καρέκλας.

Όμως τα εστιατόρια δεν χρησιμοποιούν μόνο σκαμπό. Καθώς πολλά χρησιμοποιούν ψηλά τραπέζια-πάγκους, προτιμούν τα άγκιστρα στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να  κρεμάσει την τσάντα του. Επιπλέον πολλά εστιατόρια θέλοντας να ξεχωρίσουν, χρησιμοποιούν καλάθια, ή οποιοδήποτε άλλο δημιουργικό μέσο μπορούν να σκεφτούν για αυτό το σκοπό. 

«Ένα τραπέζι για δύο άτομα και δύο τσάντες παρακαλώ»: Κάτι έχει αλλάξει στα εστιατόρια-2

Μάλιστα, σε ορισμένα ακριβά εστιατόρια, αυτές οι θέσεις για τις τσάντες μπορεί να κοστίζουν περισσότερα και από την ακριβή τσάντα που φιλοξενούν. Το εστιατόριο Le Dalí στο Le Meurice στο Παρίσι για παράδειγμα, διαθέτει πτυσσόμενες θέσεις, κατασκευασμένες από την Hermès​​. Τα σκαμπό Pippa στο χρώμα της καραμέλας πωλούνται για σχεδόν 9.700 λίρες. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τσάντα «μικρότερη από έναν κόκκο αλατιού» πουλήθηκε για πάνω από 63.000 δολάρια

Chanel: Έτοιμη να ανεβάσει και άλλο τις τιμές στις τσάντες της 

Οι τσάντες των 10.000 δολαρίων: Η Chanel προκαλεί την Hermes σε «πόλεμο τιμών» – Ποιoς κερδίζει;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News