ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

«Δυσβάσταχτα» τα αστέρια Michelin

«Δυσβάσταχτα» τα αστέρια Michelin

Την ερχόμενη Δευτέρα ανακοινώνεται ο νέος οδηγός Michelin, ο οποίος πρόκειται να έχει «περικοπές» αστεριών στα εστιατόρια της Γαλλία, της χώρας με τον μεγαλύτερο αριθμό αστεριών στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα της πίεσης που δέχθηκε το fine dining μετά την πανδημία, λόγω πληθωρισμού και σοβαρών ελλείψεων εργαζομένων, 27 εστιατόρια πολυτελείας στη χώρα πρόκειται να χάσουν αστέρια.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Guy Savoy (@guysavoy)

Μεταξύ αυτών, θα βρίσκεται και ο φημισμένος Guy Savoy, τον οποίο αποκαλούν συχνά ως τον καλύτερο σεφ στον κόσμο. Ο Savoy, ο οποίος ξεκίνησε να εκπαιδεύεται σε κουζίνες της Γαλλίας από την ηλικία των 15 ετών και άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο το 1980, είχε «κερδίσει» τρία αστέρια από το 2002. Από την επόμενη εβδομάδα, όπως επιβεβαίωσε ο οδηγός Michelin, θα έχει δύο.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Guy Savoy (@guysavoy)

«Χτύπημα» δέχθηκε και άλλος φημισμένος σεφ της χώρας, ο Christopher Coutanceau, καθώς το εστιατόριό του, που ειδικεύεται στα θαλασσινά και βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία, θα χάσει επίσης ένα από τα τρία αστέρια του.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CHRISTOPHER COUTANCEAU (@christopher_coutanceau)

«Μη βιώσιμο» το fine dining

Ο οδηγός Michelin, μπορεί να φημολογείται ότι δεν έχει πλέον τον αντίκτυπο που είχε παλαιότερα στον κόσμο του fine dining, αλλά εξακολουθεί να φέρνει κρατήσεις και κατά συνέπεια έσοδα στα εστιατόρια με αστέρια. Σχεδόν αμέσως, αφότου το εστιατόριο Manresa in Los Gatos πήρε το τρίτο του αστέρι, το 25% του εστιατορίου γέμισε με κόσμο που πετούσε από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε πέρυσι στο Bloomberg o David Kinch, σεφ και ιδιοκτήτης του. «Κάθε στιγμή, άκουγες τρεις διαφορετικές γλώσσες στον χώρο», δήλωνε χαρακτηριστικά.

Το Manresa in Los Gatos όμως, έκλεισε τις πόρτες του τον περασμένο Οκτώβριο, με τον Kinch να παραδέχεται ότι «τα εστιατόρια με τρία αστέρια δυσκολεύονται πολύ να προσαρμοστούν. Οι σεφ που είχαν συνηθίσει να έχουν στρατιές ανθρώπων, όφειλαν να αλλάξουν τον οδηγό λειτουργίας τους».

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by noma (@nomacph)

Η περίπτωση του συγκεκριμένου εστιατορίου θυμίζει εξάλλου το τρανταχτό παράδειγμα του Noma, του διάσημου εστιατορίου στην Κοπεγχάγη, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από δύο δεκαετίες και βρέθηκε πέντε φορές στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο. Ωστόσο, τα δυσβάσταχτα έξοδα, παρότι χρέωνε περίπου 670 ευρώ για ένα χορτοφαγικό μενού, το οδήγησαν σε απώλειες το 2021. Αποφάσισε έτσι ότι θα κλείσει τις πόρτες του το 2024.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιατί κλείνει το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου

Κρέας από… αέρα και «μενού» από απομεινάρια τροφίμων

Ασπίδα στον πληθωρισμό: Διψήφιες αποδόσεις για έργα τέχνης, ρολόγια, τσάντες, κρασιά

Τέσσερα ελληνικά στα καλύτερα μπαρ του κόσμου: Ολόκληρο το top 50

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News