ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Άδειο εδώ και 4 χρόνια: Σε άλλα χέρια πέρασε το ιστορικό κτίριο του Μανχάταν

Άδειο εδώ και 4 χρόνια: Σε άλλα χέρια πέρασε το ιστορικό κτίριο του Μανχάταν

Νέα πνοή δίνεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά -και ομολογουμένως ένα από τα πιο περίεργα- κτίρια της Νέας Υόρκης. Το Flatiron Building, το τριγωνικό κτίριο του Μανχάταν το οποίο περιέχει και δύσχρηστους χώρους ακριβώς λόγω του ιδιαίτερου σχήματός του, απέκτησε καινούργιο ιδιοκτήτη από τη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στην εν λόγω δημοπρασία, την οποία παρήγγειλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η προσφορά του επενδυτή Jacob Garlick ξεπέρασε την αντίστοιχη των μέχρι πρότινος ιδιοκτητών και άλλων ενδιαφερόμενων. Το τίμημα για το κτίριο-ορόσημο της Νέας Υόρκης ήταν τελικά ατα 190 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες του Smithsonian Magazine. 

«Όνειρο ζωής»

Δεκάδες θεατές συγκεντρώθηκαν γύρω από το κτίριο, ώστε να παρακολουθήσουν τη δημοπρασία της περασμένης Τετάρτης. Η πρώτη προσφορά ήταν στα 50 εκατ. δολάρια, ενώ η τελική τιμή διαμορφώθηκε σχεδόν στο τετραπλάσιο επίπεδο, έπειτα από «πόλεμο» προσφορών επί 45 λεπτά.

«Ήταν όνειρο ζωής από τότε που ήμουν 14 ετών. Έχω δουλέψει κάθε μέρα της ζωής μου για να βρεθώ σε αυτή τη θέση», δήλωσε ο Garlick, διευθύνων σύμβουλος της Abraham Trust, που θεωρείτο «outsider» στη δημοπρασία. «Είναι τιμή μας που είμαστε οι διαχειριστές αυτού του ιστορικού κτιρίου και θα είναι αποστολή ζωής να διατηρήσουμε την ακεραιότητά του για πάντα». Σημειώνεται πως ο Garlick δεν έχει ακόμη δηλώσει τα σχέδιά του για το κτίριο των 22 ορόφων.

* μπροστά ο Jeffrey Gural, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, και πίσω ο «outsider» Jacob Garlick

Στο αέρα οι συζητήσεις για την αξιοποίηση

Το Flatiron Building ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1902 και θεωρείται πλέον ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τουριστικά αξιοθέατα. Είναι γνωστό για το τριγωνικό του σχήμα, όπου η άκρη του κτιρίου φτάνει μέχρι και το 1,8 μέτρα. 

Τα τελευταία χρόνια σχεδόν αχρηστεύθηκε, διότι οι ιδιοκτήτες αδυνατούσαν να συμφωνήσουν στις ανακαινίσεις και συνολικά στη μελλοντική του χρήση, σύμφωνα με το Smithsonian Magazine.

Οι τελευταίοι ένοικοι που το αξιοποιούσαν για χώρους γραφείων έφυγαν πριν από τέσσερα χρόνια και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες ξόδεψαν περίπου 100 εκατ. δολάρια, ώστε να μειώσουν το ανθρακικό του αποτύπωμα και να το εκσυγχρονίσουν. 

Άδειο εδώ και 4 χρόνια: Σε άλλα χέρια πέρασε το ιστορικό κτίριο του Μανχάταν-1
φωτ. shutterstock

Ένας από τους θεατές της δημοπρασίας δήλωσε σε τοπικό δίκτυο ενημέρωσης ότι επρόκειτο για «εμβληματική στιγμή», καθώς η τελευταία δημοπρασία του κτιρίου πραγματοποιήθηκε το 1933, όταν πωλήθηκε έναντι 100.000 δολαρίων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως λιγότερο ενθουσιώδης ήταν ένας εκ των παλιών ιδιοκτητών του κτιρίου. «Σοκαρίστηκα, να σας πω την αλήθεια. Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποιος θα προσέφερε τόσο πολλά για το κτίριο. Είναι ένα όμορφο κτίριο, αλλά χρειάζεται αναβάθμιση 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ουσιαστικά είναι άδειο», δήλωσε ο Jeffrey Gural της GFP Real Estate.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Τιμή-ρεκόρ έπιασε σε δημοπρασία αντίγραφο του εμβληματικού «Great Wave»

16 χρόνια μετά: iPhone πρώτης γενιάς πουλήθηκε για 63.000 δολάρια

Συλλέγει τσάντες και τις πουλά σε δημοπρασίες: Ποιος είναι ο φυγάς δισεκατομμυριούχος της Ασίας

Μανία με τις προσωποποιημένες πινακίδες: Το «R» των 3,2 εκατομμυρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News