Σαν Σήμερα Σάββατο 12/02/2022, 07:58
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους όλων των εποχών

Σαν σήμερα

Το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους όλων των εποχών

Δέκα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας, γνωστού και ως μνημονίου, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 12 Φεβρουαρίου του 2012. 

H δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ, η οποία περιλάμβανε μια σειρά μέτρων λιτότητας, υπερψηφίστηκε με 199 «ναι». 74 βουλευτές καταψήφισαν και πέντε δήλωσαν «παρών»΄. 

Από τους βουλευτές οι οποίοι στήριζαν την τότε κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν κατά, ενώ οι βουλευτές του ΛΑΟΣ απείχαν από τη διαδικασία. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι σημερινοί υπουργοί Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποία τάχθηκαν υπέρ. 

Ανάμεσα στα μέτρα του νέου μνημονίου συγκαταλεγόταν η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών (από 751 ευρώ σε 586 ευρώ) και η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 32% για τους νέους από 18 έως 25 ετών (από 751 ευρώ σε 511 ευρώ). 

Ταυτόχρονα, προβλεπόταν η κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας από το δημόσιο τομέα, η υιοθέτηση ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας μετά τη λήξη των κλαδικών, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, αύξηση αντικειμενικών αξιών και ενοποίηση φόρων στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ). 

Ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα λάμβανε μια γενναία μείωση του δημόσιου χρέους, ύψους 100 εκατ. ευρώ, μέσω της περικοπής των κρατικών ομολόγων κατά 50% με επιτόκιο 3,5%. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους όλων των εποχών, καθώς επηρέασε ομόλογα ύψους τουλάχιστον 200 δισ. δολαρίων.  

Φυσικά ανήμερα της έγκρισης του δεύτερου μνημονίου, πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, με την παρουσία χιλιάδων πολιτών, ανάμεσα στους οποίους και οι Μίκης Θεοδωράκης – Μανώλης Γλέζος.  

Ωστόσο, η τεράστια κοσμοσυρροή στιγματίστηκε από εκτεταμένα επεισόδια και εμπρησμούς. Συνολικά 93 κτίρια υπέστησαν ζημιές στο κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα τους και οι κινηματογράφοι Αττικό και Απόλλων στη Σταδίου, ενώ  τραυματίστηκαν 76 άτομα και συνελήφθησαν ακόμη 79. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

30 χρόνια μετά: «Γκρεμίζοντας» το Μάαστριχτ

JP Morgan – Ο άνθρωπος πίσω από το όνομα: Ληστής βαρόνος ή ήρωας;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News