Σαν Σήμερα Παρασκευή 11/02/2022, 07:06
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η άγνωστη ιστορία του τηλεφώνου: Γιατί δεν λέμε «Αχόι» όταν απαντάμε

Η άγνωστη ιστορία του τηλεφώνου: Γιατί δεν λέμε «Αχόι» όταν απαντάμε

11 Φεβρουαρίου 1847 

Γεννιέται σε μια μικρή πόλη του Οχάιο ο Τόμας Έντισον, ένας από τους σημαντικότερους και πιο παραγωγικούς εφευρέτες όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο άνθρωπος που ήταν γνωστός ως «ο Μάγος του Μένλο Παρκ», κατοχύρωσε 1.903 πατέντες, κατέχοντας το παγκόσμιο ρεκόρ. 

Μαζί με τους συνεργάτες του δημιούργησε εφευρέσεις που διαμόρφωσαν τη μοντέρνα ιστορία και έφεραν την εποχή του ηλεκτρισμού. 

Οι περισσότεροι συνδέουν το όνομα του Έντισον με τον ηλεκτρικό λαμπτήρα -πρόκειται άλλωστε για την εφεύρεση που έφτασε να συμβολίζει μια καλή ιδέα- όμως η λίστα των έργων του είναι τεράστια. 

Η άγνωστη ιστορία του τηλεφώνου: Γιατί δεν λέμε «Αχόι» όταν απαντάμε-1
φωτ.: AP

 

Μόνο μέσα σε μία ημέρα, το 1888, έγραψε 112 διαφορετικές ιδέες, ενώ υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του κατοχύρωνε μία πατέντα περίπου κάθε 11 ημέρες. Ανάμεσα σε αυτές ήταν ο φωνογράφος, η αλκαλική μπαταρία, το κινητοσκόπιο (πρόδρομος της μηχανής προβολών), το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και μία κούκλα που μιλούσε, ένας διατηρητής φρούτων, ένα σπίτι ανθεκτικό στους τυφώνες και πολλές ακόμα.

Έως τον θάνατό του, το 1931, υπολογίζεται ότι η συνεισφορά των εφευρέσεών του στην αμερικανική οικονομία έφτανε τα 15 δισ.  δολάρια. Και βέβαια, το όνομά του βρισκόταν σε κάθε σπιτικό, γραμμένο πάνω σε συσκευές και προϊόντα που καθόρισαν τον μοντέρνο τρόπο ζωής.

Ανάμεσα στα πράγματα που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι χρωστάμε στον Έντισον είναι και ο τρόπος με τον οποίο απαντάμε σε ένα τηλέφωνο που χτυπά. 

Η άγνωστη ιστορία του τηλεφώνου: Γιατί δεν λέμε «Αχόι» όταν απαντάμε-2
φωτ.: AP 

Ήταν το 1877 όταν ο Έντισον πρότεινε τη χρήση της λέξης «hello» (όπως λέμε «παρακαλώ» ή «λέγετε» στα ελληνικά). Πριν από αυτό, οι πρώτοι χρήστες του τηλεφώνου έλεγαν φράσεις όπως «Είστε εκεί;» ή «Σας έχω;» όταν σήκωναν το ακουστικό.  

Ο Έντισον θεωρούσε ότι το «hello» είναι πιο αποτελεσματικό και έτσι, η χρήση της λέξης επικράτησε πολύ γρήγορα. 

Έστω και εάν ο ίδιος ο εφευρέτης του τηλεφώνου, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, διαφωνούσε. Εκείνος προτιμούσε να καθιερωθεί ο ναυτικός χαιρετισμός «Ahoy» για την έναρξη μιας τηλεφωνικής συνομιλίας. 

Η ιδέα του Μπελ απορρίφθηκε, όμως ο ίδιος είχε τόσο ισχυρά αισθήματα για αυτήν ώστε λέγεται ότι συνέχισε να χρησιμοποιεί τον χαιρετισμό «Ahoy» για το υπόλοιπο της ζωής του. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πόσα έβγαλε ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο;

Γιατί δεν έβγαλε χρήματα ο εφευρέτης που έβαλε τον υπολογιστή στα σπίτια μας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News