Σαν Σήμερα Κυριακή 19/12/2021, 08:42
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τα «Δεκεμβριανά» της Αργεντινής: Capital controls, κλειστές τράπεζες και βίαιες αναταραχές

Τα «Δεκεμβριανά» της Αργεντινής: Capital controls, κλειστές τράπεζες και βίαιες αναταραχές

19 Δεκεμβρίου 2001 

Βίαιες αναταραχές ξεσπούν στο Μπουένος Άιρες και άλλες μεγάλες πόλεις της Αργεντινής, καθώς ο λαός στρέφεται κατά της κυβέρνησης, με το σύνθημα «Να φύγουν όλοι!». 

Στα βίαια γεγονότα των επόμενων δύο ημερών, σκοτώνονται τουλάχιστον 39 άτομα, μεταξύ αυτών και ανήλικοι και ο τότε πρόεδρος Fernando de la Rúa παραιτείται, πυροδοτώντας μία περίοδο πολιτικής αστάθειας, κατά τη διάρκεια της οποίας η Αργεντινή άλλαξε πέντε κυβερνήσεις. 

Τα «Δεκεμβριανά» της Αργεντινής: Capital controls, κλειστές τράπεζες και βίαιες αναταραχές-1
Ο Fernando De la Rua φεύγει από το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο στις 20 Δεκεμβρίου.  (AP Photo/Daniel Luna)

Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου έρχονται έπειτα από την επιβολή capital controls ή του λεγόμενου  «corralito», καθώς ο υπουργός Οικονομικών Domingo Cavallo προσπαθεί να δώσει τέλος στο bank run (τη μαζική εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες), εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης. 

Με την επιβολή του corralito, που περιόριζε τις αναλήψεις ή τις μεταφορές από τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ποσό ίσο με τα 250 δολάρια την εβδομάδα, οι Αργεντίνοι είδαν ξαφνικά τα ρολά των τραπεζών κατεβασμένα. 

Ακολούθησε η αποσύνδεση του πέσο από το δολάριο (και άρα η απότομη υποτίμησή του) και η χρεοκοπία της Αργεντινής, σε χρέη 141 δισ. δολαρίων. Έως τα τέλη του 2002, ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί στο 40% και σχεδόν τα δύο τρίτα του κόσμου ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, σε μία χώρα που ήταν, άλλοτε, από τις πλουσιότερες της Λατινικής Αμερικής. 

Το 2003, όταν οι Αργεντίνοι απέκτησαν ξανά πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, οι αποταμιεύσεις τους άξιζαν πια πολύ λιγότερο. Μία κάτοικος της χώρας θα έλεγε στην 10η επέτειο των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 2001 στο BBC πως την ημέρα που έκλεισαν οι τράπεζες θα υπέγραφε την αγορά ενός διαμερίσματος. Όταν πια μπόρεσε να σηκώσει τα χρήματά της από την τράπεζα, με αυτά δεν μπορούσε να αγοράσει παρά ένα αυτοκίνητο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News