Όταν το πανεπιστήμιο της Γουχάν «έβγαλε» τον Steve Jobs της Κίνας
16 Δεκεμβρίου 1969
Γεννιέται στο Σιαντάο, μία πόλη της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, ο Lei Jun. Από μικρό παιδί μαγεύεται από την τεχνολογία, όμως οι γονείς του είναι δάσκαλοι και με τον μισθό των 7 δολαρίων το μήνα που παίρνουν, σίγουρα δεν μπορούν να αγοράσουν τον Apple II των 2.000 δολαρίων που ονειρεύεται ο γιος τους. Παρόλα αυτά, ο Lei Jun έφτασε να θεωρείται ο Steve Jobs της Κίνας, αφού η εταιρεία την οποία ίδρυσε, η Xiaomi, δίνει μάχη στήθος με στήθος με την Apple για τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς των smartphones.
Από τη στιγμή που άρχισε να τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο, ο Lei δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τον οραματιστή ιδρυτή της Apple. «Ο Steve Jobs είχε τεράστια επιρροή πάνω μου. Με ενέπνευσε να χτίσω μια εταιρεία που να επηρεάσει τον κόσμο», έχει πει.
Ένα βιβλίο που βρήκε στη βιβλιοθήκη το πανεπιστημίου της Γουχάν, όπου σπούδαζε πληροφορική, το 1987, θα του άλλαζε τη ζωή. Δεν ήταν άλλο από το «Fire in the Valley: The Making of the Personal Computer», ένα βιβλίο που εξιστορεί τα πρώτα βήματα των υπολογιστών, εστιάζοντας κυρίως στην Apple και τη Microsoft. Μέσα από τις σελίδες του, ο Lei διάβασε πώς ο Steve Jobs Και ο Steve Wozniak έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία της Apple μια Πρωταπριλιά, κυκλοφόρησαν τον Apple I και έφτιαξαν 50 υπολογιστές μέσα σε έναν μήνα για να ολοκληρώσουν την πρώτη τους παραγγελία.
Όπως θα έγραφε ο ίδιος στο δικό του «Seizing the Opportune Moment», το βιβλίο εκείνο τον ενέπνευσε να κυνηγήσει το όνειρό του.
Τον τελευταίο χρόνο των σπουδών του, ο Lei ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία. Έφτιαχνε τσιπς που διευκόλυναν τους υπολογιστές να επεξεργαστούν δεδομένα στα κινέζικα.
Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία θα ερχόταν το 2004, όταν πούλησε την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Joyo.com στην Amazon, αντί 75 εκατ. δολαρίων. Το 2007 έβαλε την εταιρία antivirus λογισμικού Kingsoft, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ανεβάζοντας και άλλο την προσωπική του περιουσία.
Έπειτα από 20 χρόνια σκληρής δουλειάς, ο Lei «αποσύρθηκε» το 2007 και εστίασε στις επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρείες. Με το εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο που είχε στήσει στην Κίνα, θα μπορούσε να μην δουλέψει ξανά στη ζωή του. Όμως, έως το 2010, σε ηλικία 40 ετών, είχε ξαναμπεί στο «παιχνίδι».
Τότε έθεσε σε εφαρμογή το όραμά του να φτιάξει υψηλής ποιότητας κινητά τηλέφωνα Made in China. Τον Αύγουστο του 2010 κυκλοφόρησε το MIUI, ένα Android smartphone. Στις πρώτες παρουσιάσεις των κινητών τηλεφώνων της εταιρείας του, ο Lei δεν ήταν απλά επηρεασμένος από τον Jobs. Αντέγραφε κάθε κίνηση, έως και το ντύσιμο του ιδρυτή της Apple, προκαλώντας κάποιες φορές επικριτικά σχόλια. Ομως μία δεκαετία αργότερα, το 2020, η Xiaomi είχε φτάσει να πουλά 10 εκατομμύρια smartphones τον χρόνο.
Σήμερα, ο Lei Jun έχει περιουσία 18,4 δισ. δολαρίων.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Γιατί ο Στιβ Τζομπς πέταξε το πρώτο iPhone στο πάτωμα
Όταν έδιωξαν τον Στιβ Τζομπς από την Apple
Δέκα χρόνια χωρίς τον Στιβ Τζομπς: Πώς η χήρα του πολλαπλασίασε την περιουσία του
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News