Σαν Σήμερα Παρασκευή 17/12/2021, 07:06
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το πρώτο τεύχος της Vogue: «Για τους άνδρες των υποθέσεων αλλά και την καλλονή»

Το πρώτο τεύχος της Vogue: «Για τους άνδρες των υποθέσεων αλλά και την καλλονή»

17 Δεκεμβρίου 1892

Ο Arthur Baldwin Turnure εκδίδει ένα νέο περιοδικό αφιερωμένο στην «επίσημη πλευρά της ζωής» που απευθύνεται «στον σοφό αλλά και στην ντεμπιτάντ, στους άνδρες των υποθέσεων αλλά και στην καλλονή». Από τη στιγμή εκείνη, η Vogue παρακολουθεί και επηρεάζει ακόμα την υψηλή κοινωνία, τη μόδα και τον πολιτισμό. 

Έως τα τέλη του 19ου αιώνα, η Βιομηχανική Επανάσταση και η άνοδος των επιχειρήσεων φέρνουν σε μία μικροσκοπική μερίδα της αμερικανικής κοινωνίας αδιανόητα πλούτη. Οικογένειες όπως οι Vanderbilt και οι Astor είχαν τον χρόνο αλλά και τους πόρους για να χτίσουν πολυτελείς κατοικίες, να διοργανώσουν λαμπερά πάρτι και να αγοράσουν τα καλύτερα ρούχα. 

Οι κοινωνικές τους δραστηριότητες άρχισαν να απασχολούν πολύ τόσο τους ομοίους τους όσο και τους λιγότερο εύπορους -αλλά περισσότερο φιλόδοξους- της μεσαίας τάξης. 

Το πρώτο τεύχος της Vogue: «Για τους άνδρες των υποθέσεων αλλά και την καλλονή»-1

Βλέποντας «ατελείωτες ευκαιρίες για σχόλια αλλά κάπου-κάπου και κριτική», ο Turnure αποφάσισε να δημιουργήσει ένα περιοδικό αφιερωμένο σε αυτό το lifestyle, το οποίο και αποκαλεί «μαγνητική δύναμη». 

Το πρώτο τεύχος παρουσιάζει στο εξώφυλλό του την ασπρόμαυρη ζωγραφιά μιας ντεμπιτάντ και εκείνες οι πρώτες Vogue εξιστορούν τη ζωή των «τετρακοσίων», μία ομάδας από κοσμικές προσωπικότητες της ελίτ που πήρε το όνομά της γιατί τόσα άτομα λέγεται ότι χωρούσε η αίθουσα δεξιώσεων των Astor. 

Ο εκδοτικός οίκος Condé Nast αγόρασε την Vogue το 1905 και έστρεψε το περιοδικό σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες και τη μόδα, δημιουργώντας τις πρώτες διεθνείς εκδόσεις του (σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 20). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News