Σαν Σήμερα Τρίτη 7/12/2021, 10:21
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πού είναι σήμερα η εταιρεία που μας έμαθε το ίντερνετ

Πού είναι σήμερα η εταιρεία που μας έμαθε το ίντερνετ

7 Δεκεμβρίου 1999

Η μετοχή της Yahoo! εισάγεται στον δείκτη S&P 500 και εκτινάσσεται κατά 32% μόνο εκείνη την ημέρα. Στην πραγματικότητα, η πορεία αυτού του ιστορικού ονόματος της τεχνολογίας προς το τέλος, έχει ήδη ξεκινήσει.

Η Yahoo! ιδρύθηκε το 1994 από τους Jerry Yang και David Filo και έμελλε να γίνει ένας πραγματικός τιτάνας της τεχνολογίας σε εκείνα τα πρώτα χρόνια του διαδικτύου, τη δεκαετία του 1990.

Η περίφημη σελίδα του ήταν αυτή που «σύστησε» το ίντερνετ σε εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο. Και βέβαια, δεν μπορούσε παρά να γίνει η ιστοσελίδα με τις περισσότερες επισκέψεις, αφού όποιος έψαχνε κάτι στο διαδίκτυο την εποχή εκείνη, απευθυνόταν σε αυτήν. Κάπως έτσι, η Yahoo! έφτασε να αποτιμάται κάποια στιγμή στα 125 δισ. δολάρια, όμως τελικά, μετά την πτώση της, εξαγοράστηκε από την Verizon αντί 4% του ποσού αυτού, στα 4,48 δισ. δολάρια.

Η ιστορία που μεσολάβησε ήταν γεμάτη χαμένες ευκαιρίες. Το 1998, οι ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin, προσέγγισαν την Yahoo! προτείνοντάς της να αγοράσει την εταιρεία τους, αντί μόλις 1 εκατ. δολαρίων, καθώς ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η Yahoo! αρνήθηκε, με αποτέλεσμα η Google να είναι σήμερα μία υπερδύναμη της αναζήτησης (δηλαδή της αγοράς που η ίδια η Yahoo! είχε κάποτε δημιουργήσει) και όχι μόνο.

Αλλά και το 2006, η προσπάθεια της Yahoo! να εξαγοράσει το Facebook αντί 1 δισ. δολαρίων ναυάγησε. Μία ευκαιρία να εξαγοράσει το YouTube πέρασε επίσης χωρίς αποτέλεσμα. Το Skype «πήγε» στην eBay και η προσφορά ύψους σχεδόν 45 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Yahoo! από τη Microsoft απορρίφθηκε από την ηγεσία της εταιρείας. Κάπως έτσι, το πιο ιστορικό όνομα του διαδικτύου βρέθηκε εκτός της πρώτης γραμμής των τεχνολογικών εξελίξεων.

Μέσα στην ίδια την εταιρεία, οι παλιοί της εργαζόμενοι μιλούν για μια κουλτούρα που τελικά δημιούργησε μια ατελείωτη γραφειοκρατία, αλλά και για μία κατάσταση όπου η στόχευση που συνεχώς άλλαζε. Τελικά, καθώς η Google της έπαιρνε τη θέση για να γίνει το μέρος στο οποίο πηγαίνουν οι χρήστες όταν θέλουν να βρουν κάτι στο ίντερνετ, η Yahoo! δεν αποφάσισε ποτέ τι ακριβώς ήθελε να είναι.

H Verizon, που είχε εξαγοράσει ό,τι απέμεινε από την Yahoo! πιστεύοντας ότι το όνομά της και μόνο αξίζει ακόμα κάτι, την πούλησε τον Μάιο στην Apollo Global Management.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Υπάρχει ζωή χωρίς το ίντερνετ; Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι άλλαξε τον κόσμο

Έψαχνε χόμπι για τις Κυριακές, ίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου

Από το Backrub έως το googol: Η ιστορία της εταιρείας που έγινε ρήμα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News