Σαν Σήμερα Παρασκευή 12/11/2021, 09:49
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Υπάρχει ζωή χωρίς το ίντερνετ; Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι άλλαξε τον κόσμο

Υπάρχει ζωή χωρίς το ίντερνετ; Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι άλλαξε τον κόσμο

12 Νοεμβρίου 1990

Ο σερ Τίμοθι Τζον Μπέρνερς-Λι, ένας Βρετανός επιστήμονας πληροφορικής, δημοσιεύει μία επίσημη πρόταση για τη δημιουργία του World Wide Web.

Δουλεύοντας στο CERN, την ευρωπαϊκή υπηρεσία πυρηνικών ερευνών στην Ελβετία, ο Μπέρνερς-Λι είχε στείλει από τον Μάρτιο του 1989 μία πρόταση στους συναδέλφους του, ελπίζοντας να λύσει το πρόβλημα των χαμένων πληροφοριών μέσα στον οργανισμό. Τα CERN παρήγαγε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, όμως τα διαφορετικά τμήματά του χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς υπολογιστές, οι οποίοι «έτρεχαν» διαφορετικά προγράμματα και δεν μπορούσαν να «επικοινωνήσουν» μεταξύ τους. Εάν έβρισκες κάτι που χρειαζόσουν σε έναν υπολογιστή, πολλές φορές έπρεπε να σηκωθείς και να πας σε άλλον υπολογιστή για να ολοκληρώσεις τη δουλειά σου.

Ο Μπέρνερς-Λι πρότεινε να μοιραστούν οι πληροφορίες ανάμεσα σε όλους τους υπολογιστές με τη χρήση της αναδυόμενης τότε τεχνολογίας του hypertext.

Και όμως, η αρχική του πρόταση δεν την επιτυχία που θα φανταζόμασταν σήμερα. Ο προϊστάμενός του τον καιρό εκείνο, Μάικ Σένταλ, έγραψε πάνω στο εξώφυλλό της: «Ασαφής αλλά συναρπαστική».

Υπάρχει ζωή χωρίς το ίντερνετ; Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι άλλαξε τον κόσμο-1
φωτ.: webfoundation.org

Πάντως, τον Σεπτέμβριο του 1990 του έδωσε χρόνο για να το δουλέψει περαιτέρω. Ο Βρετανός επιστήμονας άρχισε να δουλεύει χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή NeXT, ένα από τα πρώτα προϊόντα του Στιβ Τζομπς.

Έως τον Οκτώβριο του 1990, είχε γράψει τις τρεις θεμελιώδεις τεχνολογίες που παραμένουν η βάση του ίντερνετ έως και σήμερα: HTML, URI (αυτό  που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως URL) και HTTP.

Έως τα τέλη του 1990, η πρώτη σελίδα του web εμφανίστηκε στο ανοικτό διαδίκτυο (αφορούσε το ίδιο το world wide web) και το 1991, άνθρωποι εκτός του CERN έγιναν δεκτοί σε αυτή τη νέα κοινότητα.

Υπάρχει ζωή χωρίς το ίντερνετ; Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι άλλαξε τον κόσμο-2
Η πρώτη ιστοσελίδα.

Καθώς το ίντερνετ άρχισε να αναπτύσσεται, ο Μπέρνερς-Λι συνειδητοποίησε ότι η πραγματική δυναμική του θα απελευθερωνόταν μόνο εάν ο καθένας μπορούσε να το χρησιμοποιήσει, χωρίς να πληρώνει και χωρίς να χρειάζεται να ζητά άδεια.

Η απόφαση του CERN να κάνει τον κώδικα ελεύθερα προσβάσιμο σε όλους, για πάντα, ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 1993, πυροδοτώντας ένα παγκόσμιο κύμα δημιουργικότητας, συνεργασίας και καινοτομίας.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο πατέρας του Διαδικτύου πούλησε το δημιούργημά του έναντι 5,4 εκατ. δολ.

Ο «πατέρας» του μικροτσίπ: Ο άγνωστος εφευρέτης που έφερε την Ψηφιακή Εποχή

Από το Backrub έως το googol: Η ιστορία της εταιρείας που έγινε ρήμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News