Σαν Σήμερα Δευτέρα 6/12/2021, 10:29
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η Δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι: Μια εφημερίδα, δύο σκάνδαλα

Η Δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι: Μια εφημερίδα, δύο σκάνδαλα

6 Δεκεμβρίου 1877 

Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της Washington Post: Ένα τετρασέλιδο, «όργανο» του Δημοκρατικού Κόμματος, που πωλείται αντί 3 σεντς. 

Τα επόμενα 50 χρόνια, η εφημερίδα αλλάζει ιδιοκτήτες περίπου μία φορά τη δεκαετία και αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, όμως διευρύνει την κυκλοφορία της. Χρεοκοπεί υπό τον ιδιοκτήτη Ned McLean, ο οποίος είχε ήδη πλήξει το κύρος και τη φήμη της Washington Post, στηρίζοντας τις πολιτικές του Warren Harding, του Ρεπουμπλικάνου 29ου προέδρου των ΗΠΑ, η θητεία του οποίου συνδέθηκε με πολλά σκάνδαλα.

Το 1933, η εφημερίδα αγοράστηκε από τον πρώην πρόεδρο της Federal Reserve (και μετέπειτα πρώτο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας) Eugene Meyer. Υπό τον Meyer και τον γαμπρό του, Philip Graham, άρχισε να βελτιώνει τη φήμη της, όμως παρέμενε μία μέτρια εφημερίδα. 

Η Washington Post θα γινόταν μία υπολογίσιμη δύναμη σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, το αντίπαλο δέος των New York Times, μόνο αφότου η κόρη του Meyer, Katharine Graham, ανέλαβε τα ηνία, έπειτα από την αυτοκτονία του συζύγου της, Philip, το 1963. 

Η Washington Post εξαγοράστηκε από τον Jeff Bezos της Amazon το 2013 και σήμερα είναι γνωστή για την ερευνητική δημοσιογραφία της, με σημαντική online παρουσία, σε μία εποχή που ο έντυπος Τύπος βρίσκεται σε πτώση. 

Το 2017, η εφημερίδα υιοθέτησε το σλόγκαν «Η Δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι».

Το Watergate

Η Washington Post συνέβαλε καθοριστικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου Watergate, με μία σειρά από ερευνητικά άρθρα των Carl Bernstein και Bob Woodward το 1972, τα οποία τελικά κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ και έγιναν ταινία, με το «All the President’s Men». 

Ενώ άλλα έντυπα δεν μπόρεσαν αρχικά να αντιληφθούν τη σημασία του σκανδάλου που τελικά οδήγησε στην παραίτηση του Nixon, η Post «κυνήγησε» την ιστορία αυτή, κόντρα στην έντονη κριτική από τον Λευκό Οίκο.

Και το δικό της σκάνδαλο

Μία δεκαετία μετά το Watergate, η Washington  Post βρέθηκε να πρωταγωνιστεί στο δικό της σκάνδαλο. Όμως σε αντίθεση με τον Nixon, μπόρεσε να επιβιώσει.

Το 1980, η εφημερίδα δημοσίευσε ένα σοκαριστικό άρθρο για ένα εθισμένο στην ηρωίνη 8χρονο αγόρι που ζούσε σε μια βυθισμένη στο έγκλημα περιοχή της ΝΑ Ουάσιγκτον. Το άρθρο υπέγραφε η νεαρή δημοσιογράφος Janet Cooke, προκαλώντας σάλο.

Η Cooke κέρδισε το Πούλιτζερ, όμως όταν βρέθηκε κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, άρχισαν να ανακαλύπτονται ψέματα στο βιογραφικό της. Τελικά, αποδείχθηκε ότι η ιστορία ήταν «φτιαχτή». Ο πρωταγωνιστής της, ο Jimmy, δεν υπήρξε ποτέ.

Το Πούλιτζερ επιστράφηκε για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του θεσμού και η Cooke παραιτήθηκε από την εφημερίδα. Ο συγγραφέας Gabriel García Márquez είπε για την Cooke ότι «ήταν άδικο που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, αλλά επίσης άδικο που δεν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News