Σαν Σήμερα Παρασκευή 5/11/2021, 10:09
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ένα σκάφος, δύο αυτοκτονίες και δύο σκάνδαλα

Ένα σκάφος, δύο αυτοκτονίες και δύο σκάνδαλα

5 Νοεμβρίου 1991

Ο Βρετανός μεγιστάνας των media, Robert Maxwell, αυτοκτονεί, πηδώντας στη θάλασσα από το σκάφος του, ανοικτά των Κανάριων Νήσων. Τη στιγμή εκείνη, η Βρετανία σοκαρίζεται, καθώς η αιτία του θανάτου του παραμένει ένα μυστήριο. Όμως, το σοκ θα μετατραπεί σε οργή τις επόμενες εβδομάδες, όταν ανακαλύπτεται «τρύπα» 460 εκατ. στερλινών στο ασφαλιστικό ταμείο των εταιρειών του.

Όπως αποδείχθηκε, ο Maxwell έβαζε χέρι στα ταμεία, προκειμένου να χρηματοδοτεί την αυτοκρατορία του, η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Έτσι, οι τίτλοι των εφημερίδων από «Ο άνθρωπος που έσωσε την Mirror» έγιναν πολύ σύντομα «Maxwell: Ο ληστής».

Γεννημένος μέσα σε ακραίες συνθήκες φτώχειας στα Καρπάθια Όρη της τότε Τσεχοσλοβακίας ως Jan Ludvik Hoch, κατάφερε να γλιτώσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να φτάσει στη Βρετανία το 1940.

Ο ίδιος περιέγραφε τον εαυτό του ως «αυτοδίδακτο», μιλούσε αρκετές γλώσσες και έως το τέλος του πολέμου, είχε γίνει αξιωματούχος του βρετανικού στρατου.

Μετά τον πόλεμο, μετακόμισε στο Βερολίνο όπου έστησε την Pergamon Press, που τύπωνε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Παντρεμένος πια και με την εταιρεία του να είναι κερδοφόρος,  έστρεψε την προσοχή του στην πολιτική.

Το 1984 αγόρασε την Mirror Group Newspapers, όμως οι επιχειρήσεις του βούλιαζαν υπό το βάρος μεγάλων χρεών.

Το πόσο απελπισμένος πραγματικά ήταν θα φαινόταν μόνο μετά τον θάνατό του.

Μέχρι και σήμερα, οι θεωρίες γύρω από τις συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν κοπάσει, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι ο επιχειρηματίας δολοφονήθηκε από την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Mossad.

Ένα σκάφος, δύο αυτοκτονίες και δύο σκάνδαλα-1
φωτ.: AP

Τραγική ειρωνεία είναι ότι το Lady Ghislaine, το σκάφος στο οποίο τελείωσε η ζωή του, είχε πάρει το όνομά του από την κόρη του Maxwell. Περίπου 30 χρόνια αργότερα, η Ghislaine Maxwell θα βρισκόταν και αυτή να πρωταγωνιστεί σε ένα άλλο σκάνδαλο που συντάραξε τον επιχειρηματικό κόσμο και όχι μόνο.

Ένα σκάφος, δύο αυτοκτονίες και δύο σκάνδαλα-2
φωτ.: AP

Η πρώην σύντροφος του παιδόφιλου χρηματιστή Jeffrey Epstein παρέμενε στενή του φίλη επί δεκαετίες. Μετά τη σύλληψή του για sex trafficking, εκείνη κατηγορήθηκε ότι επί 10 χρόνια «στρατολογούσε» ανήλικα κορίτσια προκειμένου αυτά να κακοποιηθούν σεξουαλικά από τον Epstein. Ο ίδιος ο χρηματιστής αυτοκτόνησε στο κελί του πριν προλάβει να δικαστεί, ενώ η Maxwell παραμένει στη φυλακή. Η δίκη της θα αρχίσει στις 29 Νοεμβρίου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Leon Black: Η σχέση με τον παιδόφιλο Epstein «γκρέμισε» τον τιτάνα του private equity

Γκέιτς: Τεράστιο σφάλμα που συναντήθηκα με τον χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν

Barclays: Ο CEO γίνεται ένα ακόμα «θύμα» του σκανδάλου του Τζέφρι Επστάιν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News