Σαν Σήμερα Σάββατο 16/10/2021, 09:43
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η χειρότερη οικονομική ανάλυση στην ιστορία και μία «βόμβα» δισεκατομμυρίων

Η χειρότερη οικονομική ανάλυση στην ιστορία και μία «βόμβα» δισεκατομμυρίων

16 Οκτωβρίου

1929: 9 ημέρες πριν από το Μεγάλο Κραχ και ενώ βλέπουμε ήδη τις απαρχές του πανικού στην αγορά, ο επιφανής οικονομολόγος, Ίρβινγκ Φίσερ, καθησυχάζει σε ομιλία του: «Οι τιμές των μετοχών έχουν φτάσει σε ένα μόνιμα υψηλό οροπέδιο. Δεν αισθάνομαι ότι θα έχουμε σύντομα, ούτε ποτέ, μία πτώση μεγαλύτερη των 50 -60 μονάδων από τα σημερινά επίπεδα… Αντιθέτως προβλέπω ότι σε λίγους μήνες το χρηματιστήριο θα είναι υψηλότερα». Ακόμη και αρκετούς μήνες μετά το Κραχ και ενώ η Μεγάλη Ύφεση έριχνε βαριά τη σκιά της στην παγκόσμια οικονομία, επέμενε στην αισιόδοξη εκτίμηση ότι το μεγάλο rebound θα έργει γρήγορα. 

Η επιμονή αυτή σε μία εκτίμηση, που αγνοούσε την πραγματικότητα, και ειδικά η φράση «μόνιμα υηψηλό οροπέδιο» έμειναν ως «η χειρότερη οικονομική ανάλυση στην ιστορία».

 

2001:  Η επενδυτική κοινότητα είναι σε κατάσταση σοκ. Έχει μόλις σκάσει η «βόμβα» ότι η Enron, o μεγαλύτερος έμπορος ενέργειας στον κόσμο, έχει έρθει αντιμέτωπη με ζημίες 618 εκατ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο. Η αποκάλυψη ανοίγει πληθώρα ερευνών, αρχικά από δημοσιογράφους και πολύ γρήγορα από τις αρχές. Μέσα σε λίγες ημέρες γίνονται γνωστές επιπλέον ζημίες 1,2 δισ. δολαρίων, που είχαν «εξαφανιστεί» σε έναν λαβύρινθο συναλλαγών τις εταιρείας, οι οποίες δεν καταγράφηκαν ποτέ στα λογιστικά της βιβλία. Οι αποκαλύψεις πυροδότησαν ρευστοποιήσεις πολλές δισεκατομμυρίων. Τον Δεκέμβριο εκείνου του έτους η Enron κατέρρευσε, στη μεγαλύτερη έως τότε χρεοκοπία. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News