ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο δημοσιογράφος που δημιούργησε τον ισχυρότερο δείκτη του κόσμου

Ο δημοσιογράφος που δημιούργησε τον ισχυρότερο δείκτη του κόσμου

10 Οκτωβρίου 1896

O Dow Jones Industrial Average, ο δείκτης με τα «βαριά χαρτιά» της Wall Street κάνει το επίσημο ντεμπούτο του. Δημιουργός του ήταν ο Charles Dow, εκδότης της Wall Street Journal, ο οποίος έδωσε στον δείκτη το όνομά του και εκείνο του στενού συνεργάτη του, Έντουαρντ Τζόουνς. Είναι ο δεύτερος παλαιότερος δείκτης των αμερικανικών μετοχών και ενώ σε καμία περίπτωση δεν είναι εξίσου αντιπροσωπευτικός της αγοράς με τον S&P 500, παραμένει έως σήμερα ο πιο γνωστός χρηματιστηριακός δείκτης παγκοσμίως. 

Ο Charles Dow είχε ανακοινώσει τη «γέννησή» του από τον Μάιο του 1896, αλλά χρειάστηκε λίγους μήνες για να «ανέβει» στα ταμπλό. Στην αρχική του μορφή ο δείκτης φιλοξενούσε τις 12 κορυφαίες, βάσει κεφαλαιοποίησης, εισηγμένες εταιρείες (σήμερα έχει πλέον 30) και ο υπολογισμός του προέκυπτε από ένα απλό άθροισμα της αξίας των μετοχών του, διαιρεμένο με το 12. Έκανε το ντεμπούτο του στις 40,94 μονάδες. Πέρασαν 30 χρόνια για να σπάσει το φράγμα των 200 μονάδων. Σήμερα κινείται πολύ κοντά στις 35.000 μονάδες. 

Το όνομα του Charles Dow θεωρείται «συνώνυμο» πια του χρηματοοικονομικού τομέα των ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί ήταν ο άνθρωπος που θέλησε να ανοίξει τον κόσμο της χρηματοοικονομικής στο ευρύ κοινό. Γεννημένος στις 6 Νοεμβρίου του 1851 σε μία αγροτική οικογένεια του Κονέκτικατ δεν είχε την ευκαιρία για καλές σπουδές. Παρόλα αυτά η θέλησή του για μάθηση τον ωθούσε στο να διαβάζει ό,τι βιβλίο έπεφτε στα χέρια του. Σε ηλικία 21 ετών εγκατέλειψε την οικογενειακή φάρμα για να μπει στον «μαγικό» κόσμο της δημοσιογραφίας. Και εκεί ανακάλυψε την αγάπη του για την ιστορία της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Ο νεαρός ρεπόρτερ έχοντας την ενθάρρυνση του αρχισυντάκτη του άρχισε να γράφει άρθρα ερευνητικής δημοσιογραφίας για διάφορους κλάδους της οικονομίας και να παίρνει συνεντεύξεις με γνωστούς καπιταλιστές, οικονομολόγους, χρηματιστές και βιομηχάνους της εποχής. Χρησιμοποίησε τις συνεντεύξεις αυτές για να μάθει τις μεθόδους των insiders της Wall Street για την αποτίμηση των μετοχών. 

Το 1882 μαζί με τον συνάδελφό του Edward Jones αποφάσισε να «μεταφέρει» τη Wall Street στη Main Street ιδρύοντας την εκδοτική εταιρεία Dow Jones & Company. Η πρώτη έκδοση, το 1883, ονομαζόταν Customers’ Afternoon Letter και ήταν ουσιαστικά ένα δισέλιδο newsletter με οικονομικές και χρηματιστηριακές κινήσεις. Περιελάμβανε πληροφορίες για την κίνηση των μετοχών των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών και αναλύσεις για το τι επηρεάζει την πορεία τους. Σε μία εποχή, που αρκετοί ρεπόρτερ δωροδοκούνταν για να άρθρα που θα ανεβάσουν την τιμή των μετοχών, ο Dow καθιερώθηκε ως ο πιο αμερόληπτος αναλυτής. Το newsletter εκείνο θεωρείται ο «πρόδρομος» του δείκτη Dow Jones. 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News