Σαν Σήμερα Πέμπτη 16/09/2021, 10:13
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η τρομοκρατική επίθεση στη Wall Street που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ

Η τρομοκρατική επίθεση στη Wall Street που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ

16 Σεπτεμβρίου 1920 

Μία ηλιόλουστη Πέμπτη, λίγο πριν το ρολόι δείξει 12:00 το μεσημέρι, άμαξα γεμάτη με εκρηκτικά, διασχίζει τη Wall Street και σταματάει απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας JPMorgan Chase Co, στη γωνία του Οικονομικού Τομέα του Μανχάταν. 

Λίγα λεπτά αργότερα 45 κιλά δυναμίτη και 230 κιλά σιδήρου εκρήγνυνται με μηχανισμό με χρονοδιακόπτη, αφήνοντας πίσω τους 38 νεκρούς, 130 τραυματίες και υλικές ζημιές άνω των 2 εκατ. δολαρίων. Τα θύματα ήταν κυρίως νεαροί εργαζόμενοι: traders, διοικητικοί υπάλληλοι, κλητήρες και άλλοι εργάτες. Κάποιοι έκαναν το μεσημεριανό τους διάλειμμα και άλλοι πήγαιναν στη δουλειά τους ή είχαν να μεταφέρουν έγγραφα από το ένα γραφείο στο άλλο. Τα σημάδια της επίθεσης είναι ακόμη και σήμερα ορατά στην πρόσοψη του κτιρίου της JPMorgan Chase. 

Η άμαξα διαλύθηκε πλήρως, αλλά ο οδηγός της την είχε εγκαταλείψει πριν από την έκρηξη. Δεν εντοπίστηκε και η υπόθεση δεν εξιχνιάστηκε επισήμως ποτέ. Ερευνητές πιθανολογούν ότι ήταν επίθεση μίας ομάδας Ιταλών αναρχικών, των Γκαλεανιστών, που είχαν αναλάβει την ευθύνη και για άλλες βομβιστικές επιθέσεις εκείνη την εποχή. Το σενάριο που φαινόταν να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες ήθελε τον Ιταλό Μάριο Μπούντα (μέλος των Γκαλεανιστών) να είναι ο δράστης με την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση να έρχεται ως εκδίκηση για τη σύλληψη συντρόφων του.   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News