Σαν Σήμερα Παρασκευή 15/10/2021, 10:30
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η απάτη της ImClone: Ένα φάρμακο, μία πληροφορία και η Μάρθα Στιούαρτ

Η απάτη της ImClone: Ένα φάρμακο, μία πληροφορία και η Μάρθα Στιούαρτ

15 Οκτωβρίου 2002

Ο Σαμ Γουόκσαλ, ιδρυτής της ImClone Systems, δηλώνει σε δικαστήριο του Μανχάταν ένοχος για τις κατηγορίες του insider trading, της απάτης, τραπεζικής απάτης, συνωμοσίας, ψευδομαρτυρίας και παρακώλυσης της Δικαιοσύνης. Γράφονται έτσι οι τίτλοι τέλους σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ – το οποίο έχει και έχει κάποιες ομοιότητες με την πολύκροτη υπόθεση Theranos, η εκδίκαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Ο Γουόκσαλ, επιστήμονας και επιχειρηματίας, ίδρυσε μία εταιρεία βιοτεχνολογίας που προσέλκυσε μεγάλα κεφάλαια από επενδυτές, αλλά και σελέμπριτις. Ο ίδιος είχε γοητεύσει και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη πολιτικών, ηθοποιών, τηλεπερσόνων, όπως και η Ελίζαμπεθ Χολμς. Δεν είπε βεβαίως ψέματα για τα προϊόντα της εταιρείας του, ούτε εξαπάτησε ασθενείς. Εκμεταλλεύτηκε ωστόσο πληροφορίες που είχε για τις διαδικασίες στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προκειμένου να πουλήσει μετοχές και να βγάλει κέρδος, ενώ έδωσε τις πληροφορίες και σε ανθρώπους του φιλικού περιβάλλοντός του. 

Το 2001 η ImClone Systems κέρδισε τα δικαιώματα για την ανάπτυξη του Erbitux, αντικαρκινικού φαρμάκου. Η επιτυχία του στις κλινικές δοκιμές είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να εκτιναχθεί στα επίπεδα- ρεκόρ των 70 δολαρίων. Τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους η Bristol Myers Squibb εντυπωσιάστηκε τόσο από τα δεδομένα για το Erbitux που υπέγραψε συμβόλαιο 2 δισ. δολαρίων με την εταιρεία του Γουόκσαλ για τα δικαιώματα εμπορίας του φαρμάκου. Τον Δεκέμβριο όμως ο FDA απέρριψε την αίτηση της ImClone για έγκριση του φαρμάκου, επικαλούμενος ανησυχίες για τον τρόπο διεξαγωγής των κλινικών δοκιμών. 

Ο Γουόκσαλ είχε πληροφορηθεί ότι επίκειται η απόφαση αυτή και είχε προλάβει να ειδοποιήσει φίλους και συγγενείς που ρευστοποίησαν, όπως και ο ίδιος, τις μετοχές σε τιμές – ρεκόρ. Μεταξύ αυτών και η Μάρθια Στιούαρτ, παρουσιάστρια δημοφιλούς εκπομπής, επιχειρηματίας και συγγραφρέας best sellers. Η χρηματιστηριακή απάτη αυτή τον οδήγησε στη φυλακή για 6 χρόνια. 

Το ίδιο το Erbitux πάντως δεν ήταν απάτη. Το 2004 πήρε κανονικά έγκριση από τον FDA και το 2008 είχε ήδη ετήσιες πωλήσεις άνω των 1,5 δισ. δολαρίων, βοηθώντας πολλούς καρκινοπαθείς. Την ίδια χρονιά η ImClone πουλήθηκε στην Eli Lilly έναντι 6,5 δισ. δολαρίων. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News