Σαν Σήμερα Τετάρτη 13/10/2021, 09:59
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η πιο πολυτραγουδισμένη μελωδία όλων των εποχών

Η πιο πολυτραγουδισμένη μελωδία όλων των εποχών

13 Οκτωβρίου 1893

Οι αδελφές Πάτι Σμιθ Χιλ και Μίλρεντ Χιλ κατοχυρώνουν το copyright για τη μελωδία του γνωστού σε όλους μας Happy Birthday to You. Το τραγούδι που είχαν γράψει στις 27 Ιουνίου του 1859 ήταν ήδη δημοφιλές με τον αρχικό του τίτλο Good Morning to All. Όταν οι στίχοι άλλαξαν αναφερόμενοι σε γενέθλια ήρθε μία αναπάντεχη επιτυχία. 

Οι Σμιθ όσο και εάν πίστευαν στο δημιούργημά τους, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ακόμη και τον 21ο αιώνα εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά ανα τον πλανήτη θα γιόρταζαν κάθε χρόνο τα γενέθλιά τους υπό τους ήχους του. Θεωρείται το πιο δημοφιλές, πιο πολυτραγουδισμένο και εύκολα αναγνωρίσιμο jingle όλων των εποχών και έχει μεταφραστεί τουλάχιστον σε 18 γλώσσες. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Μίλρεντ, που ήταν συνθέτρια, έγραψε και άλλα παιδικά τραγούδια, ενώ η Πάτι, ήταν νηπιαγωγός, που έθεσε σε εφαρμογή πρωτοποριακές μεθόδους εκπαίδευσης. Μάλιστα ήταν διευθύντρια στο Louisville Kindergarten School Hill, το οποίο και τιμήθηκε για την προσφορά του στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία. Καμία από τις δύο δεν πλούτισε, αλλά και κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν τη «χρυσή» μελωδία που άφησαν πίσω τους. 

Η Warner Chappell Music κάποτε υποστήριξε ότι είχε εξασφαλίσει το copyright της μελωδίας από τις δύο αδελφές και εισέπραττε επί χρόνια δικαιώματα για τη χρήση του. Το 2015 δικαστήριο έκρινε άκυρο το copyright και η εταιρεία συμφώνησε να επιστρέψει 14 εκατ. δολάρια. Έκτοτε το Happy Birthday to You θεωρείται «δημόσιο αγαθό». 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News