Σαν Σήμερα Δευτέρα 11/10/2021, 10:26
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η ιδιοφυΐα των χρωμάτων που έχτισε μία βιομηχανία 5 δισ. δολ.

Η ιδιοφυΐα των χρωμάτων που έχτισε μία βιομηχανία 5 δισ. δολ.

11 Οκτωβρίου 1906

Γεννιέται στη Βοστόνη ο Τσαρλς Χάσκελ Ρέβσον, ο άνθρωπος που έχτισε μία επιχειρηματική αυτοκρατορία ομορφιάς και ονομάστηκε «βασιλιάς των καλλυντικών». Ο πατέρας του Σαμουέλ ήταν εβραϊκής καταγωγής Ρώσος και η μητέρα του, Ζανέτ, από την Αυστρία. Αρχικά μετανάστευσαν στον Καναδά, αλλά πριν από τη γέννησή του πέρασαν στις ΗΠΑ. Ήταν μία οικογένεια της βιοπάλης, που όμως ενδιαφερόταν πολύ για τη μόρφωση του μικρού Τσαρλς.

Ήδη από το σχολείο ξεχώριζε για την ικανότητά του να διακρίνει πολλές διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου και να συνδυάζει ιδανικά διαφορετικά χρώματα. Ήταν μία «ιδιοφυΐα των χρωμάτων», όπως έλεγαν οι δάσκαλοί του, αλλά και ο εργοδότης του στην εταιρεία καλλυντικών Elka Compan. Ο Ρέβσον έμαθε πολλά εκεί και διέκρινε πως πρόκειται για μία βιομηχανία που μπορούσε να αλλάξει και να αναπτυχθεί ραγδαία. Ζήτησε να λάβει άδεια διανομέα της Elka, ώστε να προωθεί τα προϊόντα της πανεθνικά, αλλά το αφεντικό του δεν του έκανε τη χάρη. Τότε αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα για το δικό εγχείρημα. 

Το 1932 ίδρυσε την Revlon (που παραπέμπει στο επίθετό του με αλλαγή του s σε l, για να είναι πιο εύηχο) και παρουσίασε επαναστατικά βερνίκια νυχιών. Τα νέα αυτά βερνίκια προσφέρονταν σε πολλές αποχρώσεις και ήταν οπάκ. Δεν άργησαν να κάνουν επιτυχία στην αγορά. Ακολούθησαν πολλά ακόμη είδη καλλυντικών, με επαναστατική φόρμουλα, με τον Άντριου Τομπάιας να πιστώνει στον Ρέβσον και τη Revlon τη μεταμόρφωση της βιομηχανίας καλλυντικών: «Μπήκε σε μία αγορά χωρίς επαγγελματίες, που στηριζόταν σε κατοίκον επιδείξεις, και έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 τη μεταμόρφωσε σε μία βιομηχανία αξίας 5 δισ. δολαρίων» έγραψε, όπως διαβάζουμε στο This Day in Business History του Francis Raymond. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News