Σαν Σήμερα Πέμπτη 7/10/2021, 10:10
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο 26χρονος που έχτισε μία αεροπορική αυτοκρατορία

Ο 26χρονος που έχτισε μία αεροπορική αυτοκρατορία

7 Οκτωβρίου 1925 

Η Colonial Air Transport, η πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία στις ΗΠΑ, εξασφαλίζει συμβόλαιο με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για παραδόσεις αλληλογραφίας, στη βάση του νέου νόμου Airmal Act, που είχε μόλις ψηφιστεί.

Γενικός διευθυντής της Colonial ήταν ο Χουάν Τρίπε, μόλις 26 ετών τότε. Είχε ιδρύσει την εταιρεία με τη βοήθεια άλλων «πιτσιρικάδων», όπως τους έλεγαν τότε στην αγορά, που όμως προέρχονταν από ισχυρότατες επιχειρηματικές οικογένειες, όπως οι Ροκφέλερ, Γουίτνι και Βάντερμπιλντ. 

O Τρίπε ήταν πιο φιλόδοξος όλων και δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θέλει να περιοριστεί στη μεταφορά αλληλογραφίας και εμπορευμάτων, αλλά να περάσει και στην αερομεταφορά επιβατών. Οι υπόλοιποι θεωρούσαν ότι δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Έτσι το 1927 εγκατέλειψε την Colonial για να ιδρύσει μαζί με απόστρατους της Πολεμικής Αεροπορίας την Pan American Airways. 

Με «πιλότο» τον Τρίπε η Pan Am, όπως ήταν γνωστή στο επιβατικό κοινό, επιδόθηκε σε υψηλές πτήσεις. Για το μεγαλύτερο διάστημα του 20ου αιώνα ήταν η κορυφαία αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ, με ισχυρότατη παρουσία και στα διεθνή δρομολόγια. Ήταν η πρώτη αεροπορική με πτήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και έφερε πολλές καινοτομίες στον κλάδο, όπως τα αεροσκάφη jumbo και τα υπολογιστικά συστήματα συντήρησης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News