Σαν Σήμερα Τετάρτη 11/08/2021, 09:11
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο άγνωστος πόλεμος των Beatles με τον Στιβ Τζομπς

Ο άγνωστος πόλεμος των Beatles με τον Στιβ Τζομπς

11 Αυγούστου 1968

Οι Beatles ιδρύουν την εταιρεία τους Apple Corps, η οποία και διαχειρίζεται την δισκογραφική τους εταιρεία Apple Records. Δέκα χρόνια αργότερα θα ξεσπάσει ο πόλεμός τους με τον Στιβ Τζομπς, που έχει επίσης αποφασίσει να ονομάσει την εταιρεία υπολογιστών του Apple. Αυτός θα κρατήσει με κάποια διαλείμματα τουλάχιστον έως το 2006. 

Τα «σκαθάρια» και η Apple Corps προσέφυγαν για πρώτη φορά στη Δικαιοσύνη κατά της Apple Computer για παραβίαση εμπορικού σήματος to 1978. H αγωγή ρυθμίστηκε τελικά με εξωδικαστικό διακανονισμό, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε λίγα χρόνια αργότερα προέβλεπε αποζημίωση 80.000 δολαρίων στους Beatles από την εταιρεία του Στιβ Τζομπς. 

Το 1986 η Apple Computer πρόσθεσε δυνατότητες MIDI και καταγραφής ήχου στους υπολογιστές της, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων τον επεξεργαστή ήχου Ensoniq 5503 DOC από τη φημισμένη εταιρεία synthesizer Ensoniq. Οι κινήσεις αυτές οδήγησαν το 1989 την Apple Corps να μηνύσει ξανά την Apple Computers για παραβίαση του διακανονισμού του 1981. Η μήνυση ανέκοψε την είσοδο της Apple στον χώρο των multimedia. 

To 1991 είχαμε ακόμη έναν διακανονισμό ύψους 26,5 εκατ. δολαρίων. H Apple Computer συμφώνησε ότι δεν θα πουλάει ή διανείμει φυσικό μουσικό υλικό. Τον Σεπτέμβριο του 2003 ήρθε ακόμη μία μήνυση μετά την απόφαση της Apple Computer να χρησιμοποιήσει το logo Apple στο iTunes Music Store. H δίκη άρχισε στις 29 Μαρτίου 2006 και έληξε τον Μάιο του ίδιου έτους με το δικαστήριο να αποφαίνεται υπέρ της Apple Computer.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News