Σαν Σήμερα Παρασκευή 25/06/2021, 10:00
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τα 2 “Adelphia” πίσω από το σκάνδαλο των 2,3 δισ. δολαρίων

Και ακόμη δύο σκάνδαλα μεγατόνων

Τα 2 “Adelphia” πίσω από το σκάνδαλο των 2,3 δισ. δολαρίων

25 Ιουνίου

Το ημερολόγιο γράφει 25 Ιουνίου 2002 και οι Αμερικανοί ξυπνούν υπό τους ήχους τρανταχτών σκανδάλων. Η άκρως δημοφιλής στο κοινό Μάρθα Στιούαρτ εμφανίζεται στην εκπομπή του CBS “The Early Morning Show” και κόβοντας νευρικά τα υλικά για τη συνταγή που είχε να παρουσιάσει στους τηλεθεατές προσπαθεί να απαντήσει στον καταιγισμό των ερωτήσεων που δέχεται από την Τζέιν Κλέισον για τις καταγγελίες περί insider trading στη μετοχή της ImClone. «Όλα θα τελειώσουν σε λίγο καιρό» λέει εμφανώς θυμωμένη. Το τέλος της υπόθεσης ήρθε το 2005, αφού είχε περάσει 5 μήνες στη φυλακή. 

Την ίδια ημέρα κηρύσσει χρεοκοπία η εταιρεία δορυφορικής τηλεόρασης Adelphia (από την ελληνική λέξη αδέλφια) ύστερα αυτό σκάνδαλο διαφθοράς. Η εταιρεία που ίδρυσαν οι Ελληνοαμερικανοί αδελφοί Γκας και Τζον Ρήγας ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες στις ΗΠΑ με περισσότερους από  2 εκατομμύρια συνδρομητές το 1998. Το 2002 αποκαλύφθηκε ότι η ιδιοκτήτρια οικογένεια είχε καταχραστεί 2,3 δισ. δολάρια για αγορά πολυτελών αγαθών. Το 2005 ο Τζον καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών και ο γιος του Τίμοθι σε κάθειρξη 20 ετών. 

Αλλά το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι εκείνο της WorldCom. Ο αμερικανικός κολοσσός υπεραστικών τηλεφωνικών κλήσεων αποκαλύπτει, ύστερα από εσωτερικό έλεγχο, ότι παραποιούσε επί πέντε τρίμηνα τα οικονομικά της αποτελέσματα με ψευδείς εγγραφές κερδών και δαπανών αξίας 3,9 δισ. δολαρίων και «φουσκώνοντας» την αξία του ενεργητικού της κατά 11 τρισ. δολάρια. Η εταιρεία εκείνο το διάστημα προσπαθούσε να αναδιαρθώσει χρέος ύψους 30 δισ. δολαρίων και είχε δει τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν το αξιόχρεό της στο junk. Πριν ακόμη αποκαλυφθεί το σκάνδαλο η κεφαλαιοποίησή της είχε συρρικνωθεί κατά 94% σε διάστημα 12 μηνών, κάτω από τα 1 δισ. δολάρια, με την τιμή της μετοχής να καταρρέει στα 26 σεντ από 62 δολάρια. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News