Σαν Σήμερα Πέμπτη 24/06/2021, 09:23
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η προσφορά του Μπιλ Γκέιτς που απέρριψε η Apple

Η προσφορά του Μπιλ Γκέιτς που απέρριψε η Apple

24 Ιουνίου

1985: Σε μία από τις πιο συναρπαστικές επιστολές στην ιστορία των προσωπικών υπολογιστών ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Ράικς της Microsoft γράφουν στους Τζον Σκάλεϊ και Λούις Γκάσι της αντίπαλης Apple, ζητώντας τους να παραχωρήσουν άδεια χρήσης της τεχνολογίας των νέων Macintosh. Οι Γκέιτς και Ράικς περιγράφουν στην επιστολή τους ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης για το πώς μπορούν να δομηθούν οι συμφωνίες άδειας χρήσης, ποια είναι τα οφέλη τους για την Apple, ενώ παρουσιάζουν και μία λίστα εταιρειών, που θα ενδιαφέρονταν για αυτές. 

«Η Apple πρέπει να καταστήσει τον Macintosh πρότυπο. Αλλά καμία εταιρεία προσωπικών υπολογιστών, ούτε ακόμη και η IBM, δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα πρότυπο χωρίς βοήθεια τρίτων. Η Microsoft είναι απολύτως πρόθυμη να προσφέρει τη βοήθειά της στην Apple να εφαρμόσει αυτή τη στρατηγική…» γράφουν μεταξύ άλλων, όπως διαβάζουμε στο This Day In Business History του Raymond Francis. 

Έναν μήνα αργότερα έστειλαν και δεύτερη επιστολή. Και οι δύο όμως αγνοήθηκαν.  Η Apple δεν ήθελε για κανέναν λόγο να προχρήσει σε συμφωνίες αδειών για τη χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας- κάτι που μερίδα αναλυτών πιστεύει ότι ήταν λάθος και ο βασικός λόγος για τον οποίο για κάποια χρόνια η Microsoft (με τη φιλελεύθερη πολιτική αδειών) πέτυχε σχεδόν πλήρη κυριαρχία στην αγορά. 

«Πολύ απλά δεν δεν βλέπαμε αυτό να έχει λογική» θα πει πολλά χρόνια αργότερα ο Γκάσι, παραδεχόμενος ωστόσο «ότι ίσως η στρατηγική μας να ήταν όντως ανόητη». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News