Σαν Σήμερα Σάββατο 19/06/2021, 10:34
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν ο Μαρξ παντρεύτηκε την αριστοκράτισσα Τζένη

Όταν ο Μαρξ παντρεύτηκε την αριστοκράτισσα Τζένη

19 Ιουνίου 

1843:

Ο Καρλ Μαρξ παντρεύεται στο Κρόιτσναχ την «Τζένη της καρδιάς του» όπως την αποκαλούσε ο ίδιος. Ο λόγος για τη βαρόνη Τζένη φον Βεστφάλεν. Γνωρίζονταν απο παιδιά, ερωτεύτηκαν στα εφηβικά τους χρόνια και πραγματοποίησαν κρυφό αρραβώνα όταν ήταν ακόμη φοιτητές. 

Η Τζένη προερχόταν από μια αντιδραστική αριστοκρατική οικογένεια της Πρωσίας. Ο μεγαλύτερος αδελφός της μάλιστα διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών της Πρωσίας την περίοδο 1850-1858. Ο Μαρξ ήταν για τον πατέρα της Τζένης ήταν ένας «άνεργος ταραξίας». Στον γάμο τους μόνο έδωσαν το «παρών» μόνο η μητέρα της Τζένης και λίγοι φίλοι. 

Εκείνη του ζήτησε όταν παντρεύτηκαν να εγκαταλείψει την πολιτική για να ζήσουν πιο ήσυχα. Κατάλαβε όμως γρήγορα ότι αυτό δεν ήταν δυνατό και αφοσιώθηκε και η ίδια στο όραμά του. «Για τα προσωπικά της χαρίσματα δεν χρειάζεται να πω τίποτα. Οι φίλοι της τα γνωρίζουν και δεν θα την ξεχάσουν ποτέ. Αλλά δεν γνώρισα ποτέ άλλη γυναίκα της οποίας η μεγαλύτερη ευτυχία ήταν να κάνει τους άλλους ευτυχισμένους» είχε πει ο Φρίντριχ Ένγκελς για αυτήν. 

«Αχ! Κάθε που τα χείλη σου ανοίγουν 
Για να μου πουν μια λέξη τρυφερή, 
Τότε βυθίζομαι σε τρέλα εκστατική 
Κι ύστερα, χάνομαι χωρίς ελπίδα.»

(Απόσπασμα από το ποίημα του Καρλ Μαρξ «Ο κόσμος μου») 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News