Life & Arts Πέμπτη 13/01/2022, 12:37
TECH - SCIENCE

ΗΠΑ: Στελέχη των Big Tech στο Λευκό Οίκο για την κυβερνοασφάλεια 

ΗΠΑ: Στελέχη των Big Tech στο Λευκό Οίκο για την κυβερνοασφάλεια 

Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στον Λευκό Οίκο ανάμεσα σε Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και ανώτερα στελέχη των μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, όπως οι Amazon, Apple και Google. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της ασφάλειας στα λογισμικά, μετά από σωρεία κυβερνοεπιθέσεων που δέχθηκαν πέρυσι επιχειρήσεις και κρατικοί οργανισμοί και υπηρεσίες στις ΗΠΑ.

Η σημερινή συνάντηση έρχεται ως συνέχεια της επιστολής προς τα στελέχη των Big Tech που έστειλε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν. Η επιστολή αυτή είχε αποσταλεί μετά την ανακάλυψη ενός ευάλωτου σημείου στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα Log4j, ένα πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από οργανισμούς ανά τον κόσμο, προκειμένου να ανεβάζουν δεδομένα στις εφαρμογές τους. 

Μάλιστα, σε εκείνη την επιστολή ο Σάλιβαν, χαρακτήρισε ως μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας τα λογισμικά ανοιχτού κώδικα, στα οποία η χρήση τους και η συντήρησή τους γίνεται ευρέως από εθελοντές. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει ο πανικός από την παραβίαση ενός λογισμικού της SolarWinds, μια παραβίαση που έδωσε πρόσβαση σε χάκερ σε χιλιάδες επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εμπορίου. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στόχος της σημερινής συνάντησης υπό την αναπληρώτρια σύμβουλο εθνικής ασφάλειας για τις αναδυόμενες τεχνολογίες και αυτές που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο, Αν Νέμπεργκερ, είναι να επισημανθούν οι ανησυχίες που αφορά την ασφάλεια των λογισμικών ανοιχτού κώδικα και πώς αυτή μπορεί να βελτιωθεί. 

Πέραν των προαναφερθέντων εταιρειών και της Νέμπεργκερ, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από τις IBM, Microsoft, Meta και Oracle, καθώς και αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας, Άμυνας και Εμπορίου. 

Η κυβερνοασφάλεια έχει κατασθεί προτεραιότητα ύψιστης σημασίας για την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ιδιαίτερα μετά τα χιλιάδες περιστατικά παραβιάσεων επιχειρήσεων και κυβερνητικών υπηρεσιών. 

Ο μεγάλος αυτός αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων, ανάγκασε την κυβέρνηση Μπάιντεν να εκδόσει διαταγή για τη δημιουργία ενός συμβουλίου ασφαλείας και τον καταρτισμό νέων προτύπων για τα λογισμικά που κάνουν χρήση οι κυβερνητικοί οργανισμοί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιες πλατφόρμες και υπηρεσίες εμπιστεύονται περισσότερο οι χρήστες προγραμμάτων ασφαλείας

Amazon σε εργαζόμενους: Προσοχή μην δίνουμε την εντύπωση ότι κυριαρχούμε

Apple: Η πρώτη εταιρεία στην ιστορία που αγγίζει τα 3 τρισ. δολάρια

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News