Life & Arts Τρίτη 21/12/2021, 19:12 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
TECH - SCIENCE

Μεγάλη η συμβολή του κλάδου τεχνολογιών πληροφορικής στην οικονομία

Ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. ευρώ το 2022 μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε.

Μεγάλη η συμβολή του κλάδου τεχνολογιών πληροφορικής στην οικονομία

Προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας μπορεί να εισφέρει ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) έως το 2024, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ). Οπως προκύπτει από τη μελέτη την οποία παρουσίασε χθες ο partner & consulting leader της Deloitte Νίκος Χριστοδούλου στο πλαίσιο του συνεδρίου Digital Economy Forum 2021 του ΣΕΠΕ, ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. ευρώ το 2022 μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Πρόκειται για ποσό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις αντίστοιχης έκθεσης το 2019, πριν δηλαδή από το ξέσπασμα της πανδημίας, βάσει της οποίας η αξία του κλάδου θα άγγιζε τα 6,8 δισ. ευρώ το 2022 και τα 7,2 δισ. το 2023. Σύμφωνα λοιπόν με την επικαιροποιημένη μελέτη, ο κλάδος ΤΠΕ στην Ελλάδα αυξήθηκε με υψηλότερο ρυθμό (+4,4%) σε σχέση με τον παγκόσμιο (+2,3) την περίοδο 2017-2021, με αυτόν να εκτιμάται ότι ανήλθε το 2021 στα 6,5 δισ. ευρώ.

Έως το 2024 η προστιθέμενη αξία του κλάδου μπορεί να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ

Κοινή παραδοχή εκπροσώπων του κλάδου είναι πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα διεθνές hub ψηφιακής τεχνολογίας, με τον Γιώργο Φιλιόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο του Enterprise Greece, να δηλώνει από το βήμα του συνεδρίου πως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δυόμισι ετών έχουν αλλάξει ραγδαία την εικόνα της χώρας στο επενδυτικό κοινό, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις του χώρου της τεχνολογίας και της πληροφορικής για να εγκατασταθούν στη χώρα μας. Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Αγγελίδης, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και CEO της Profile Software, ανέφερε πως υπάρχει άφθονο ταλέντο στην Ελλάδα με τη χώρα να παρέχει πολύ καλή ποιότητα ζωής για όποιον θέλει να δουλέψει εδώ. Ο ίδιος χαρακτήρισε σπουδαίες τις επενδύσεις από εταιρείες όπως οι Deloitte, PwC, Pfizer, ωστόσο υπογράμμισε πως «θα θέλαμε να δούμε και ελληνικό branding να δημιουργείται μέσα από αυτή την προσπάθεια. Δηλαδή, κάποια ελληνικά success stories που θα εξαγάγουν ελληνική τεχνογνωσία και θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και ως πρόσκληση στελεχών».

Επενδύσεις

Μιλώντας για τις επενδύσεις που έχει υλοποιήσει στη χώρα μας, ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Deloitte Greece, υπενθύμισε πως η συμβουλευτική εταιρεία δημιούργησε το hub στη Θεσσαλονίκη το 2018, με απώτερο στόχο να φθάσει τα 200 άτομα τον Μάιο του 2021. Ωστόσο, πλέον η εταιρεία αριθμεί κοντά στα 700 άτομα, με σκοπό αυτά να ξεπεράσουν τα 900. Ο ίδιος τόνισε πως η εταιρεία θα εξακολουθήσει να επενδύει στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναφέρθηκε και σε αντίστοιχες επενδύσεις στην Κρήτη αλλά και στην Πάτρα, η οποία αριθμεί σε διάστημα 2 μηνών 25 άτομα. Ο Δημήτρης Πρίμπας, διευθυντής τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΙΒΜ Ελλάδα & Κύπρος, επισήμανε πως η εταιρεία αριθμεί πάνω από 700 άτομα σε Ελλάδα και Κύπρο υπενθυμίζοντας πως διαθέτει στη χώρα μας δύο κέντρα αριστείας από το 2014. Σύμφωνα με τον κ. Πρίμπα, πρόκειται για σημαντικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, λόγω του ταλέντου αλλά και του ανταγωνιστικού κοστολογικού μοντέλου της, με τον ίδιο να καταλήγει πως η ΙΒΜ διερευνά την πιθανότητα για τη δημιουργία ενός τρίτου κέντρου αριστείας στη χώρα μας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ψηφιακό κράτος: Ραγδαία η πρόοδος, μακρύς ο δρόμος 

Eurostat: Οι επιχειρήσεις υιοθετούν το cloud computing – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News