Life & Arts Παρασκευή 17/12/2021, 16:51
MIT

Μία ρομποτική βελόνα στη μάχη κατά των εγκεφαλικών

Μία ρομποτική βελόνα στη μάχη κατά των εγκεφαλικών

Το λεπτότερο ρομπότ στον κόσμο που έχουν αναπτύξει μηχανικοί του MIT αποτελεί παράλληλα και τεχνολογικό επίτευγμα και ιατρικό εργαλείο, αφού μπορεί να εντοπίσει θρόμβους και να αποτρέψει εγκεφαλικά επεισόδια.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία ρομποτική βελόνα, η οποία είναι τόσο ελαστική, ώστε μπορεί να ελίσσεται γύρω από αντικείμενα και με μεγάλη ακρίβεια εάν έχει σωστό χειρισμό. Επίσης, είναι μαλακή και αρκετά λεπτή, προκειμένου να μπορεί να κινείται σε πολύ στενά σημεία, αποφεύγοντας για παράδειγμα, τα υγιή αγγεία του εγκεφάλου.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν το προτότυπο ρομπότ παρουσιάστηκε από τους μηχανικούς του ΜΙΤ, ο Xuanhe Zhao, επίκουρος καθηγητής μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο είχε τονίσει πως «Το εγκεφαλικό είναι η πέμπτη υψηλότερη αιτία θανάτου και κορυφαία αιτία αναπηριών στις ΗΠΑ.

Εάν τα σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια μπορέσουν να αντιμετωπιστούν μέσα στα πρώτα 90 λεπτά περίπου, τότε οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενή αυξάνονται σημαντικά».

Η ρομποτική βελόνα ενδέχεται να συνδυαστεί με υφιστάμενες ιατρικές τεχνολογίες, επιτρέποντας στους γιατρούς να χειρίζονται τη συσκευή από απόσταση και με τον τρόπο αυτό να χειρουργούν τον ασθενή ακόμη συντομότερα μετά την παρουσίαση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Παράλληλα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν σε ορισμένα νοσοκομεία και ιδίως στις επαρχιακές περιοχές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιό είναι το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2021

H NASA άγγιξε τον ήλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News