Life & Arts Δευτέρα 20/09/2021, 18:47
TECH - SCIENCE

300 εκατ. ευρωπαΪκά νοικοκυριά με οπτικές ίνες μέχρι το 2026

300 εκατ. ευρωπαΪκά νοικοκυριά με οπτικές ίνες μέχρι το 2026

Περίπου 200 εκατ. νοικοκυριά στην Ε.Ε. και συνολικά 300 σε ολόκληρη την Ευρώπη θα έχουν συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας μέχρι το 2026, σύμφωνα με προβλέψεις του FTTH Council Europe. Ειδικότερα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η χρήση της οπτικής ίνας θα αυξηθεί ραγδαία, αφού μόνο φέτος υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που τη χρησιμοποιούν θα φτάσει τα 118 εκατομμύρια.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ολλανδία θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά τη διείσδυση των οπτικών ινών τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν βέβαια πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ταχεία ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ζήτησης που προκλήθηκε από την επέλαση της πανδημίας, η οποία ενίσχυσε και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα εκάστοτε εθνικά προγράμματα, τα οποία δίνουν κίνητρα για κατάλληλες υποδομές και ψηφιοποίηση. Αντίστοιχα, σημαντικός είναι και ο ρόλος των νέων ευρωπαϊκών στόχων για την ψηφιοποίηση μέχρι το 2025 και το 2030, όπως αναφέρεται μέσω του ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με το FTTH Council Europe, υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης όσον αφορά τη συνδεσιμότητα μέσω οπτικής ίνας σε πολλές χώρες της Ε.Ε., ωστόσο η συνολική ανάπτυξη προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Συνολικά, όμως, το FTTH Council Europe επισημαίνει ότι η Ευρώπη έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να εκπληρώσει τον στόχο μιας πλήρως ψηφιοποιημένης κοινωνίας και εν μέρει αυτό οφείλεται στις διαφορετικές φάσεις ψηφιοποίησης της κάθε περιοχής.

Ενδεικτικά, περισσότερα από τα δύο τρίτα των αγροτικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση σε συνδεσιμότητα επόμενης γενιάς, είτε πρόκειται για FTTH/B, DOCSIS 3.0, VDSL, είτε για οποιαδήποτε τεχνολογία ικανή να παρέχει ταχύτητες λήψης 30 Mbps. Ωστόσο, η κάλυψη FTTH/B στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης υστερεί σημαντικά και ανέρχεται μόλις στο 22% των νοικοκυριών σε αγροτικές περιοχές στην ΕΕ27+Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, η εικόνα διαφέρει ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., με την Ισπανία να πρωτοπορεί με ένα ποσοστό διείσδυσης 60,5% του FTTH/B στα αγροτικά νοικοκυριά και τη Γερμανία να βρίσκεται μόλις στο 9,8%.

«Το Συμβούλιο πιστεύει ότι οι αγροτικές περιοχές θα πρέπει να επωφελούνται από τις ίδιες υπηρεσίες με τις αστικές περιοχές. Ως εκ τούτου τα κρατικά κονδύλια θα πρέπει να συμβάλλουν στη γεφύρωση αυτού του ψηφιακού χάσματος, όπου η ιδιωτική χρηματοδότηση δεν είναι δυνατή λόγω έλλειψης επιχειρηματικών κινήτρων», σημειώνει ο Eric Festraets, Πρόεδρος του FTTH Council Europe.

300 εκατ. ευρωπαΪκά νοικοκυριά με οπτικές ίνες μέχρι το 2026-1

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News