Life & Arts Πέμπτη 17/02/2022, 15:21
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα:Οι καλλιέργειες της ευρωπαϊκής Μεσογείου απειλούνται με διάβρωση του εδάφους

Έρευνα:Οι καλλιέργειες της ευρωπαϊκής Μεσογείου απειλούνται με διάβρωση του εδάφους

Μπορεί από τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου να προέρχεται ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου, κρασιού, ξηρών καρπών και ντομάτας, ωστόσο τα ευρήματα έρευνας δεν είναι καθόλου ευοίωνα, καθώς δείχνουν ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των χωρών αυτών είναι οι πιο ευαίσθητες της Ευρώπης, στους κινδύνους της υποβάθμισης του εδάφους και της ερήμωσής του. 

Στην έρευνα που βασίσθηκε σε δεδομένα από τις ευρωπαϊκές χώρες που βρέχονται από τα νερά της Μεσογείου και τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science of the Total Environment, ερευνητές από το KTH Royal Institute of Technology στη Σουηδία, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino στην Ελλάδα, διαπίστωσαν ότι η περιοχή της Μεσογείου έχει συνολικά τα υψηλότερα ποσοστά διάβρωσης του εδάφους στην Ευρώπη, τα χαμηλότερα επίπεδα οργανικής ύλης στο έδαφος και σοβαρά προβλήματα αλάτωσης.

Εξαιτίας των πιέσεων του ανθρώπινου παράγοντα και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ορισμένα εδάφη στην περιοχή της Μεσογείου της Ευρώπης φθάνουν σε «κρίσιμα όρια την ικανότητά τους να προσφέρουν στο οικοσύστημα», όπως μεταξύ άλλων την καλλιέργεια και την απορρόφηση άνθρακα.

Η υποβάθμιση του εδάφους είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα, που περιλαμβάνει τις φυσικές, χημικές και βιολογικές διεργασίες και υπάρχουν σημαντικά κενά στην κατανόηση του εύρους και της έκτασης της απειλής, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς. Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν διερευνήσει τις οικονομικές επιπτώσεις από τη συρρίκνωση της απόδοσης των καλλιεργειών που προκαλούνται από τη διάβρωση του εδάφους, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη οικονομικών αξιολογήσεων από τις επιπτώσεις των άλλων τρόπων της υποβάθμισης του εδάφους στη Μεσόγειο, αναφέρει μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης, η Ζάχρα Καλαντάρι.

Οι ερευνητές επικαλούνται μια ρουμανική μελέτη του 2017, η οποία εντόπισε ότι το 25% του εδάφους στη μισή λεκάνη της Μεσογείου στην Ε.Ε. αντιμετωπίζει υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, κυρίως λόγω της διάβρωσης, της μείωσης της οργανικής ύλης και της βιοποικιλότητας, της μόλυνσης, της αλάτωσης, της φραγής (ως αποτέλεσμα της κατασκευής δρόμων ή κτιρίων) και της συμπίεσης από τα αγροτικά μηχανήματα και τα ζώα.

Πολλές από τις διαδικασίες φυσικής, χημικής και βιολογικής αποδόμησης είναι καλά τεκμηριωμένες, ενώ άλλες -όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας του εδάφους- δεν είναι. Η αφθονία οργανισμών και ειδών -όπως τα σκουλήκια και τα μυρμήγκια- που παρέχουν βιοποικιλότητα και εμπλουτίζουν το έδαφος απειλούνται από την εξάντληση της οργανικής ύλης, τη ρύπανση από τα φυτοφάρμακα και από τις αστικές και βιομηχανικές περιοχές, τη συμπίεση και τη διάβρωση.
Οι απειλές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς καλύτερη ενημέρωση για το πού, πότε και πώς λαμβάνουν χώρα αυτές οι διαδικασίες, υπογραμμίζει η Καλαντάρι.

Η μελέτη συνιστά τη σύνταξη αξιολογήσεων για το έδαφος «εντός ενός εναρμονισμένου, συνεχούς συστήματος παρακολούθησης (που θα παρέχει συγκρίσιμα σύνολα δεδομένων».

«Χρειάζεται ένα συντονισμένο δίκτυο για τη διερεύνηση της βιοποικιλότητας του εδάφους και την αξιολόγηση των χωρικών και χρονικών τάσεων του ως μέσου για την πρόληψη της μελλοντικής υποβάθμισης στην περιοχή της Μεσογείου», καταλήγει η Καλαντάρι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από alphagalileo.org

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News