Life & Arts Κυριακή 6/02/2022, 11:21
LIFE & ARTS

Από το Ψυχώ στους Ρώσους κατασκόπους: Τα 3 πιο φονικά δηλητήρια

Από το Ψυχώ στους Ρώσους κατασκόπους: Τα 3 πιο φονικά δηλητήρια

Κανείς έχει περίπου τις ίδιες πιθανότητες να πεθάνει από επίθεση καρχαρία ή από μια δολοφονική επίθεση με δηλητήριο. Μόλις 49 άτομα δηλητηριάστηκαν σκόπιμα σε όλο τον κόσμο το 2019, κάτι που σημαίνει ότι λιγότερο από το 1% των δολοφονιών γίνονται με αυτή τη μέθοδο. 

Τον 19ο αιώνα, οι δολοφόνοι προτιμούσαν το δηλητήριο, καθώς με τη μέθοδο αυτή μπορούσαν καλύτερα να κρύψουν τα ίχνη τους. Έως και σήμερα, διάφορα δηλητήρια χρησιμοποιούνται ακόμα, κυρίως από Ρώσους κατασκόπους, αλλά όχι μόνο, γράφει η New York Post. 

Το βιβλίο «A Taste for Poison» του επιστήμονα και καθηγητή βιοφυσικής Neil Bradbury παρουσιάζει μερικά από τα δηλητήρια που χρησιμοποιούνται συχνότερα σε δολοφονίες. 

Αρσενικό 

Τον 19ο αιώνα, το αρσενικό χρησιμοποιούνταν για το ένα τρίτο των δηλητηριάσεων, κυρίως γιατί ήταν εύκολο να το βρει κανείς: Λόγω του πράσινου χρώματός του, το χρησιμοποιούσαν στα πάντα, από τις ταπετσαρίες έως τα παιδικά παιχνίδια. 

Το προτιμούν οι εγκληματίες γιατί σε μικρές δόσεις που χορηγούνται για καιρό, έχει την ιδιότητα να μιμείται φυσικές ασθένειες, όπως η χολέρα, η γρίπη ή και η δηλητηρίαση από τρόφιμα. Σε πολύ μικρές δόσεις, προκαλεί εμετό και πόνο στο στομάχι. 

Με τον καιρό, το αρσενικό διαταράσσει την ικανότητα των κυττάρων να μεταφέρουν ενέργεια και καθώς τα συμπτώματα κλιμακώνονται, προκαλείται ζημιά στα νεύρα, που οδηγεί στην κατάρρευση των οργάνων και τελικά τον θάνατο. 

Υπάρχουν θεραπείες, με διάφορα υγρά που χορηγούνται στο νοσοκομείο. Το αρσενικό υπάρχει και στον φλοιό της γης, για αυτό και κάποιες φορές, φτάνει στα υπόγεια νερά. 

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, οι άνθρωποι έκαναν ενέσεις αρσενικού στα κοτόπουλα, για να φαίνονται πιο ροζ, όμως η πρακτική σταμάτησε όταν αποδείχθηκε ότι ακόμα και ελάχιστες ποσότητες αρσενικού μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και άλλα προβλήματα. 

Κυανίδιο

Πρωταγωνιστής των κατασκοπευτικών θρίλερ, το κυανίδιο υπήρξε μέθοδος δολοφονιών και στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, σύμφωνα με τον Bradbury. 

Όπως το αρσενικό, το κυανίδιο μπήκε στα σπίτια των ανθρώπων λόγω του μπλε χρώματός του. Αυτό που το έκανε το τέλειο δηλητήριο ήταν ότι είναι άγευστο και πολύ δυνατό: Το 1/500ο του μικρού κουταλιού μπορεί να σκοτώσει έναν ενήλικα. 

Από το Ψυχώ στους Ρώσους κατασκόπους: Τα 3 πιο φονικά δηλητήρια-1
φωτ.: Shutterstock

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι παρόμοιος με το αρσενικό, όμως δρα πολύ πιο γρήγορα, προκαλώντας αμέσως ζημιά στην καρδιά. Τα πρώτα συμπτώματα είναι ένας αφόρητος πόνος στο κεφάλι και η ναυτία, ενώ σύντομα το θύμα χάνει τις αισθήσεις του και πέφτει σε κώμα, ώσπου να σταματήσει η καρδιά του. 

Υπάρχουν αντίδοτα, όμως πρέπει να χορηγηθούν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα το 95% όσων πίνουν κυανίδιο κατά λάθος να πεθαίνουν. 

Στρυχνίνη

Ήταν το δηλητήριο που αγαπούσε η Agatha Christie και «πρωταγωνίστησε» στην ταινία «Ψυχώ». 

Προέρχεται από ένα αλκαλοειδές φυτό σαν αυτό του καφέ και άρχισε να χρησιμοποιείται κατά των ποντικιών στα εμπορικά πλοία. Όμως, όταν έγινε γνωστή  η ικανότητά του να σκοτώνει πολύ γρήγορα, οι εγκληματίες άρχισαν να δίνουν προσοχή. 

Από το Ψυχώ στους Ρώσους κατασκόπους: Τα 3 πιο φονικά δηλητήρια-2
φωτ.: Shutterstock 

Η στρυχνίνη βασανίζει τα θύματά της, προκαλώντας στο σώμα τους φρικτούς σπασμούς. Οι μύες του προσώπου σφίγγονται σε ένα σαρδόνιο χαμόγελο, ενώ ο θάνατος έρχεται όταν το θύμα δεν μπορεί πια να κινήσει το διάφραγμά του και να πάρει ανάσα. 

Δεν υπάρχει αντίδοτο, παρά μόνο εάν χορηγηθούν άμεσα μυοχαλαρωτικά όπως το Valium, που αντιμετωπίζουν τους σπασμούς. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Φαιντανύλη: Η νέα επιδημία ναρκωτικών στους δρόμους

Μαθαίνοντας πώς να… πεθάνεις στο διαδίκτυο

H J&J, ο κατά συρροήν δολοφόνος και 31 εκατομμύρια κάψουλες στα σκουπίδια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News