Life & Arts Δευτέρα 28/12/2020, 10:50
LIFE & ARTS

Ποτά εδώδιμα και όχι αποικιακά

Ελληνικά ποτά που αξίζει να δοκιμάσουμε

Ποτά εδώδιμα και όχι αποικιακά

Η Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2020 μάλλον δεν θα μας βρει να πίνουμε ακριβοθώρητο γιαπωνέζικο ουίσκι στο American Bar του λονδρέζικου ξενοδοχείου Savoy, ούτε Dry Martini στο παραμυθένιο Bemelmans στο ισόγειο του Carlyle στη Νέα Υόρκη. Δυστυχώς, ούτε σε κάποιο άλλο μπαρ. Με την εστίαση κλειστή στη χώρα, αλλά από την άνεση του σαλονιού μας, είναι ευκαιρία να ανακαλύψουμε το σημαντικό portfolio των προϊόντων που χτίζουν παλιοί και νέοι αποσταγματοποιοί και ποτοποιοί τα τελευταία χρόνια εντός συνόρων. 

Οικοτεχνίες με μακρά παράδοση στην απόσταξη, δίπλα στον γλυκάνισο και το ούζο, άρχισαν να αποστάζουν άρκευθο και έτσι παράγονται σήμερα σχεδόν μια δεκάδα ντόπια τζιν. Οινοποιοί δίνουν τα καλά τους σταφύλια για την παραγωγή αξιόλογων βερμούτ από τον τόπο μας, επαγγελματίες των μπαρ συνεργάζονται με ποτοποιούς για premium προϊόντα που αποτελούν ιδανική βάση για κλασικά κοκτέιλ. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ελληνικών ποτών που κάνουν καριέρα στις κάβες και τα μπαρ του εξωτερικού τα τελευταία πέντε- έξι χρόνια. Δεν είναι απίθανο δε, να έχετε ήδη δοκιμάσει κάποιο στα ταξίδια σας. Δεν πρόκειται για εθνική υπερηφάνεια ή σωβινισμό. Ισχύει όμως πως για περισσότερο από μια πενταετία συστηματικά και όλο και πιο μαζικά, ελληνικά αποστάγματα, mixers και ποτά άρχισαν να εξαπλώνονται στις αγορές. Σχεδόν την ίδια περίοδο ελληνικά μπαρ και επαγγελματίες του κλάδου, άρχισαν να διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς (βλ. The Clumsies, το μπαρ της οδού Πραξιτέλους που φιγουράρει στη λίστα με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου, στην θέση Νο3 !). Αυτή η συνθήκη ενίσχυσε τη μετοχή της ελληνικότητας στο εξωτερικό αλλά έκανε και τους γηγενείς καταναλωτές πιο ανοιχτούς στο να τα δοκιμάσουν και να τα προτιμήσουν. 

Στις κάβες αξίζει να αναζητήσετε την μεγάλη ποικιλία των ελληνικών τζιν, όπως το φινετσάτο Grace από την Εύβοια, ή το Mataroa από την αποσταγματοποιία Μελισσανίδη της Αριδαίας. Πρόσφατα οι τελευταίοι λάνσαραν κι ένα ροζ τζιν, εκχυλισμένο με ρόδι και ιβίσκο. Η δική τους πρόταση σερβιρίσματος με ροζ Mataroa, σιρόπι ιβίσκου και αφρώδη οίνο μιμείται πολύ επιτυχημένα το κλασικό Kir Royal. Πληθωρικό αρωματικά είναι το νέο dry gin Votanikon, στην απόσταξη του οποίου συμμετέχει το hall of fame κάπων ελληνικών προϊόντων, όπως μαστίχα Χίου, κρόκος Κοζάνης, χαμομήλι και εσπεριδοειδή από την Πελοπόννησο, τσάι από τον Όλυμπο κ.α, ιδανικό για ένα extra dry Martini. Μια δεκάδα, dream team Ελλήνων μπαρτέντερ βρίσκονται πίσω από την δημιουργία του Opurist, ενός εκλεκτού τσίπουρου. Το Opurist σχεδιάστηκε από μπαρτέντερ για μπαρτέντερ, με όλη την γνώση των επαγγελματιών, για ένα απόσταγμα προορισμένο να γίνει βάση για εξαιρετικά ελληνικά κοκτέιλ. 

Tα δικά μας κονιάκ είναι τα παλαιωμένα τσίπουρα. Πολλά από αυτά, είτε μονοποικιλιακά, είτε ωριμασμένα για χρόνια, αναμετρούνται με αντίστοιχα γαλλικά. Με καταγωγή από τον Τύρναβο, την ευρύτερη Θεσσαλία, αλλά και την Πελοπόννησο, αξίζει να βρίσκονται στην οικιακή κάβα. Είναι τα κατάλληλα digestif και συνοδεύουν επάξια τα πούρα. 
Το νέο πρόσωπο των ελληνικών λικέρ έδειξαν οι δημιουργοί των Roots. Τα δυο αδέλφια, που μεγάλωσαν στην οικογενειακή ποτοποιία του παππού τους, παράγουν πλέον και το μοναδικό στην κατηγορία του μη αλκοολούχο ελληνικό βερμούτ, το Roots Divino που μπορεί να αντικαταστήσει τα βοτανικά ποτά σε μια συνταγή. 

Αν σας αρέσει το negroni, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το τζιν της συνταγής με κάποιο ελληνικό και το ιταλικό βερμούτ με το ντόπιο φλοράλ Otto’s Vermouth, που μυρίζει τριαντάφυλλο, φτιαγμένο από επίσης από επαγγελματίες του μπαρ. 
Αντί για ουίσκι με σόδα, πιείτε ένα Metaxa με ελληνικό τόνικ. Μπορεί το Metaxa να έχει περάσει στα χέρια της γαλλικής Rémy Cointreau, συνεχίζει ωστόσο να παράγεται αποκλειστικά από Μοσχάτο Σάμου, μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού που συστήνει διεθνώς το τερουάρ του νησιού. Αξίζει να δοκιμάσετε το METAXA 12 Stars με τις σοκολάτες Esophy με πορτοκάλι και βαλσαμικό ξίδι, αλλά και κάρδαμο και σύκο, που δημιουργήθηκαν φέτος από το εργαστήριο σοκολάτας με σκοπό το ιδανικό pairing. 

Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τα premium ελληνικά αναψυκτικά Three Cents, που έκαναν μόδα την ροζ γκρέιπφρουτ σόδα. Πρόκειται για ένα εκκωφαντικό success story του κλάδου των ποτών. Το πρότζεκτ τριών μπαρτέντερ και ενός επιχειρηματία γιγαντώθηκε μέσα σε έξι χρόνια και πλέον τα αναψυκτικά που παράγονται στην Κηφισιά, ταξιδεύουν σε περισσότερες από τριάντα χώρες, σε μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα λιανικής. Η ενισχυμένη αίσθηση των φυσαλίδων τα καθιστούν εξαιρετικά απολαυστικά και αναβαθμίζουν συνολικά την γεύση του ποτού.

Αν αποφασίσετε να προμηθευτείτε κυρίως κρασί, προτιμήστε ελληνικές ετικέτες της σοδειάς του 2019, που λόγω της πανδημίας έμειναν στο ράφι, παρά τα εξέχοντα χαρακτηριστικά που τους έδωσε ένας καλός τρύγος και οι άρτιες οινοποιήσεις από τους δημιουργούς τους. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News