Life & Arts Παρασκευή 25/12/2020, 10:10
LIFE & ARTS

Ο Τζέιμς Μποντ βάζει πωλητήριο

Ο Τζέιμς Μποντ βάζει πωλητήριο

Με το χολιγουντιανό τοπίο να ανακατατάσσεται ραγδαία τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, που λειτούργησε σαν… κηροζίνη στην επέλαση του streaming, παρατηρούμε συνεχώς σημαντικές κινήσεις από την πλευρά των παραδοσιακών κινηματογραφικών στούντιο. Μια τέτοια είναι και της MGM (Metro-Goldwyn-Mayer), η οποία έβαλε πρόσφατα πωλητήριο έναντι 5 δις δολαρίων.

Μπορεί το ποσό να φαντάζει μεγάλο, στην πραγματικότητα ωστόσο μοιάζει περισσότερο με «κοψοχρονιά», για όποιον (λέγε με Netflix ή Apple) αποφασίσει να το διαθέσει. Όπως είδαμε πολύ παραστατικά και στο πρόσφατο «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ, η ιδρυμένη το 1924 MGM αποτέλεσε στυλοβάτη του χολιγουντιανού στουντιακού συστήματος επί πολλές δεκαετίες.

Η δε κινηματογραφική βιβλιοθήκη της περιλαμβάνει περισσότερους από 4 χιλιάδες τίτλους ταινιών και 17 χιλιάδες ώρες τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχουν θρυλικά φιλμ όπως το «Οσα παίρνει ο άνεμος» και το «Μπεν Χουρ», σπουδαίες επιτυχίες σαν την σειρά ταινιών «Ρόκι» -συν το πρόσφατο spinoff «Creed» με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν- και φυσικά το «πετράδι» του στέμματος: ολόκληρο το franchise του «Τζείμς Μποντ».

Μιλάμε για την πέμπτη σε εμπορική αξία σειρά ταινιών όλων των εποχών, πίσω μόνο από εκείνες των Marvel, Star Wars, Χάρι Πότερ και Σπάιντερμαν, ένα περιουσιακό στοιχείο, το οποίο, υπό κανονικές συνθήκες, αξίζει από μόνο του περισσότερα από 5 δισ. δολάρια. Οι συνθήκες ωστόσο μόνο κανονικές δεν είναι, ενώ και η κυκλοφορία του τελευταίου «Μποντ» έχει αναβληθεί δύο φορές, με την ελπίδα τα σινεμά να γεμίσουν ξανά κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο. Στο μεταξύ βέβαια, η εταιρεία παραγωγής του είναι πολύ πιθανό ως τότε να έχει αλλάξει ιδιοκτησία.

Φυσικά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η MGM πωλείται· αυτό έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν, όμως ποτέ για να καταλήξει στην αγκαλιά κάποιου από τους γίγαντες που σήμερα συγκρούονται στους «πολέμους της πλατφόρμας». Εκεί η μάχη συνεχίζεται αμείωτη, με την απόκτηση περιεχομένου και δικαιωμάτων που ανήκουν στο παραδοσιακό Χόλιγουντ, να αποτελεί πλέον άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News