Life & Arts Τρίτη 17/05/2022, 13:55
LIFE & ARTS

Πόλεμος και πληθωρισμός απειλούν το αγαπημένο street food των Βρετανών

Πόλεμος και πληθωρισμός απειλούν το αγαπημένο street food των Βρετανών

Η βρετανική κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα φημισμένη για τις γεύσεις της ούτε πολύ αγαπητή ανά τον κόσμο. Αν είναι, όμως, κάτι ευρέως γνωστό και σχετικά ανεκτό γευστικά, είτε το φάτε στον δρόμο είτε σε κάποια παμπ, αυτό είναι το fish and chips.

Ωστόσο, δεκάδες καταστήματα που πουλάνε τηγανητό ψάρι με πατάτες στη Βρετανία κινδυνεύουν με «λουκέτο», καθώς οι τιμές στα κύρια προϊόντα του πιάτου αυτού – τον μπακαλιάρο και το μαγειρικό λάδι – έχουν εκτοξευτεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Άντριου Κρουκ, πρόεδρος της ένωσης… τηγανίσματος ψαριών (National Federation of Fish Friers), προειδοποίησε ότι έως και το ένα τρίτο από τα σχεδόν 10.000 εστιατόρια με fish and chips στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να κλείσουν μέσα στους επόμενους εννέα μήνες.

Ιδιοκτήτης καταστήματος και ο ίδιος, ο Κρουκ παρατήρησε ότι οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται από το τέλος του 2021, αλλά το κόστος των βασικών υλικών του βρετανικού street food εκτοξεύτηκε μετά τον Φεβρουάριο.

Σχεδόν το 40% του μπακαλιάρου και του βακαλάου που χρησιμοποιεί η βρετανική βιομηχανία του fish and chips εισάγεται από τη Ρωσία, ενώ περίπου το μισό ηλιέλαιο εισάγεται από την Ουκρανία.

Οι επιχειρήσεις πληρώνουν σήμερα το ηλιέλαιο 83% ακριβότερα σε σχέση με τις αρχές του Μαρτίου. Η τιμή του φοινικέλαιου έχει κι αυτή διπλασιαστεί, καθώς η Ινδονησία – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως – περιόρισε τις εξαγωγές του τον περασμένο μήνα.

Στη λίστα με τα προβλήματα μπαίνουν και οι τρομακτικοί λογαριασμοί ενέργειας και οι υψηλές τιμές για τα λιπάσματα για τις πατάτες, καθώς και τα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και φυσικά η ακρίβεια που έχει να αντιμετωπίσει ο μέσος Βρετανός πολίτης.

Πέρσι, η τιμή του φτηνού για τους Βρετανούς πιάτου ήταν γύρω στις 7 λίρες. Φέτος, ο Κρουκ υπολογίζει ότι η τιμή του έχει ανέβει κατά 21% και έχει φτάσει τις 8,5 λίρες.

«Κινδυνεύουμε με τις αυξήσεις των τιμών να χάσουμε όλη μας την πελατεία, προσπαθούμε να τις κρατάμε όσο πιο χαμηλά γίνεται. Έχω χάσει κάποιους από τους πελάτες μου που έρχονταν κάθε Παρασκευή», προσθέτει ο ίδιος.

Υπάρχουν φόβοι ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στα ρωσικά λευκά ψάρια. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις fish and chips άρχισαν να στοκάρουν άλλα ψάρια από την Ισλανδία και τη Νορβηγία, με αποτέλεσμα να ανέβει και η τιμή αυτών.

Για παράδειγμα, η τιμή για ισλανδικό μπακαλιάρο ανέβηκε στις 270 λίρες, σε σχέση με 140 λίρες την ίδια περίοδο πέρσι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Πανικός στα ακριβά εστιατόρια: Η κρίση του φουά γκρα

Βρετανία: Νέες εμπορικές κυρώσεις στη Ρωσία

Ο θησαυρός του Ιονίου: Πωλούνται στα 2.800 δολάρια το κιλό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News