Life & Arts Τρίτη 8/02/2022, 15:39
LIFE & ARTS

Πώς το Λονδίνο παρ’ ολίγον να αποκτήσει τον δικό του «Πύργο του Άιφελ»

Βρισκόταν στη σημερινή τοποθεσία του Γουέμπλεϊ

Πώς το Λονδίνο παρ’ ολίγον να αποκτήσει τον δικό του «Πύργο του Άιφελ»

Στη θέση του εθνικού σταδίου του Λονδίνου, θα έστεκε αγέρωχος ένας πύργος ύψους 358 μέτρων. Θα ήταν ο αγγλικός «Πύργος του Άιφελ», όπως αρκετοί τον είχαν χαρακτηρίσει, κατά τα πρώτα στάδια της κατασκευής του. Ωστόσο, τα έργα ουδέποτε ολοκληρώθηκαν, με τις αρχές να προχωρούν στην κατεδάφιση του, βάζοντας ένα πρόωρο τέλος στα όνειρα των Λονδρέζων.  

Όλα αυτά, βέβαια, δεν έγιναν τώρα, αλλά πριν από 120 χρόνια, όταν ο Βρετανός πολιτικός και μεγιστάνας των σιδηροδρόμων, Edward Watkin, οραματίστηκε τον «London Tower», δηλαδή την αγγλική βερσιόν του Πύργου του Άιφελ, ο οποίος είχε ανοίξει τις πύλες του το 1889. 

Once Watkin died, the impetus for building the tower was lost.
* Herbert Barraud/Hulton Archive/Getty Images

Στόχος του ήταν να προσελκύσει περισσότερους επιβάτες στον Μητροπολιτικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Λονδίνου, ο οποίος τελούσε υπό την ιδιοκτησία του. Και τι καλύτερο -σκέφτηκε- από το να δημιουργήσω έναν εντυπωσιακό πύργο. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του, ένας πύργος -υψηλότερος από τον αντίστοιχο στο Παρίσι- θα «έπειθε» τους Λονδρέζους να επιβιβαστούν στα τρένα της εταιρείας του, αυξάνοντας τα κέρδη του και δημιουργώντας μια νέα τουριστική ατραξιόν στη βρετανική πρωτεύουσα. 

One of the tower designs that didn't get picked.
* The Public Domain Review

Ο Watkin προκήρυξε έναν διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν δεκάδες αρχιτέκτονες. Συνολικά υποβλήθηκαν 68 προτάσεις για τον προς ανέγερση πύργο. Ο μεγιστάνας εντέλει, επέλεξε το σχέδιο των Stewart, McLaren και Dunn. 

Το project προέβλεπε μια κατασκευή, η οποία θα περιείχε εστιατόρια, θέατρα, καταστήματα, τουρκικά μπάνια, κήπους και μια σειρά από αξιοθέατα. Και φυσικά, ένα ηλεκτρικό ασανσέρ. 

The first, and only, completed stage of the tower.
*Alamy

Τα έργα ξεκίνησαν το 1892 και το πρώτο τμήμα της κατασκευής, ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα. Όμως, ουδέποτε προχώρησε η κατασκευή των επόμενων τμημάτων. Και ο λόγος ήταν διττός.  

Ο Watkin πέθανε το 1901, κάτι που προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό για τη χρηματοδότηση του έργου. Την ίδια ώρα, ορισμένες αβλεψίες στον σχεδιασμό του πύργου δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις ως προς την ασφάλεια της κατασκευής. 

Έτσι, το 1902, ο πύργος ανακηρύχθηκε μη ασφαλής και έκλεισε. Λίγους μήνες αργότερα, κατεδαφίστηκε με τη χρήση δυναμίτη. Περίπου 20 χρόνια αργότερα, στο ίδιο σημείο χτίστηκε το ιστορικό γήπεδο της εθνικής Αγγλίας, το Γουέμπλεϊ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Το μυστήριο για το πού ακριβώς γεννήθηκε η Βασίλισσα Ελισάβετ

Βρέθηκε καρχαρίας στον Τάμεση του Λονδίνου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News