Life & Arts Τετάρτη 29/12/2021, 15:52
LIFE & ARTS

Το μυστήριο για το πού ακριβώς γεννήθηκε η Βασίλισσα Ελισάβετ

Το μυστήριο για το πού ακριβώς γεννήθηκε η Βασίλισσα Ελισάβετ

Το κουβάρι που αφορά τον τόπο γέννησης της Βασίλισσας Ελισάβετ προσπαθεί να ξετυλίξει το βρετανικό δίκτυο BBC, θέλοντας να εξηγήσει γιατί πολλοί τουρίστες, ακόμη και σήμερα, επισκέπτονται… λάθος μέρος. 

Η Βασίλισσα γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 στην οδό Bruton 17 στο Mayfair του Λονδίνου. Πρόκειται για ένα αρχοντικό σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της βρετανικής πρωτεύουσας.  

Το συγκεκριμένο κτίσμα άνηκε στους Σκωτσέζους παππούδες της, τον κόμη και την κόμισσα του Strathmore, με τους γονείς της να μετακομίζουν εκεί λίγες εβδομάδες πριν τη γέννησή της. 

Το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για κάποιο παλάτι, δείχνει την οικονομική στενότητα εκείνης της εποχής. Ακόμη και για τη βασιλική οικογένεια. Άλλωστε, η Ελισάβετ δεν γεννήθηκε για να γίνει… βασίλισσα. Ήταν η κόρη του μικρότερου (σε ηλικία) γιου του βασιλιά. 

Γιατί δεν υπάρχει σήμερα; 

Το πρώτο σπίτι της βασίλισσας σήμερα δεν υπάρχει. Σύμφωνα με πολλούς ισχυρισμούς, οι οποίοι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, έπεσε «θύμα» αεροπορικών επιδρομών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Όμως, μια σειρά εγγράφων στη Βρετανική Βιβλιοθήκη δείχνει ότι το οίκημα του 18ου αιώνα είχε γκρεμιστεί πριν καν αρχίσει ο πόλεμος. Ήταν η ακμάζουσα βιομηχανία του real estate αυτή που ευθύνεται για το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχει, καθώς το 1937 κατεδαφίστηκε και το ίδιο αλλά και πολλά γειτονικά κτίρια. 

Στόχος αρχικά ήταν η κατασκευή ενός νέου ξενοδοχείου, αλλά τελικά ανεγέρθηκε ένα μεγάλο συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων. Η εν λόγω τοποθεσία βρίσκεται στο σημερινό Berkeley Square House, η οποία αυτή τη στιγμή ανήκει στην εταιρεία Astrea.  

Entrance on Bruton Street

Είναι τώρα ένα κινέζικο εστιατόριο; 

Ένας άλλο ισχυρισμός σχετικά με τον τόπο γέννησης της Βασίλισσας είναι ότι το εν λόγω μέρος έχει μετατραπεί σε κινεζικό εστιατόριο. Πρόκειται όμως, για μισή αλήθεια. 

Το εστιατόριο «Hakkasan» πράγματι έχει ως διεύθυνση το Bruton 17. Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με πολλά ακόμη καταστήματα και γραφεία. Κι αυτό, διότι πάνω στο τετράγωνο, όπου τη δεκαετία του ‘90 βρισκόταν η οικία της οικογένειας της Ελισάβετ, σήμερα υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις.

Bruton Street entry

Κι όλες έχουν τη διέυθυνση Bruton 17.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Oπλισμένος με βαλλίστρα ο εισβολέας στο Κάστρο του Γουίνδσορ

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ ομολογεί ότι ο Φίλιππος της λείπει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News