Life & Arts Δευτέρα 6/12/2021, 18:22
LIFE & ARTS

Βρετανία: Νέος νόμος για την προστασία των «εξυπνότερων» ασπόνδυλων

Βρετανία: Νέος νόμος για την προστασία των «εξυπνότερων» ασπόνδυλων

Ένας νέος νόμος θα προστατεύει στη Βρετανία τα πιο έξυπνα ασπόνδυλα, μεταξύ αυτών τα χταπόδια και τους αστακούς, τα οποία σύμφωνα με έρευνες φαίνεται πως μπορούν να νιώσουν διάφορα συναισθήματα.

Συγκεκριμένα, μελέτες καταδεικνύουν πως ορισμένες κατηγορίες ασπόνδυλων μπορούν να νιώσουν πόνο. Ως αποτέλεσμα στη Βρετανία θα αντιμετωπίζονται ως όντα με συναισθήματα. Ο νέος νόμος θα τους προσφέρει μεγαλύτερη προστασία και θα υποχρεώσει την βρετανική πολιτική σκηνή να λαμβάνει υπόψιν και τα συναισθηματα των ζώων στα επόμενα νομοσχέδια.

Αρχικά, ο εν λόγω νόμος κάλυπτε τα σπονδυλωτά ζώα. Αφότου όμως μία ερευνητική ομάδα από το LSE δημοσιοποίησε νέα έρευνα για τα ασπόνδυλα, ο νόμος επεκτάθηκε σε δύο ακόμη ζωικές ομάδες: τα κεφαλόποδα, όπως για παράδειγμα χταπόδια, καλαμάρια και σουπιές, και τα δεκάποδα καρκινοειδή, όπως τα καβούρια, οι αστακοί και οι καραβίδες.

Τα ζώα που ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες εμφανίζουν πολυσύνθετα κεντρικά νευρικά συστήματα εξ ου και μπορούν να έχουν συναισθήματα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα χταπόδια είναι τα εξυπνότερα ασπόνδυλα, καθώς μπορούν να επιλύσουν σύνθετα ζητήματα και να αναγνωρίσουν πρόσωπα. Μπορούν μάλιστα να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, αξιοποιώντας για παράδειγμα τους φλοιούς της καρύδας, ώστε να χτίσουν καταφύγια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το νησί με τα 30.000 αδέσποτα σκυλιά

Οι κορυφαίες φωτογραφίες άγριας ζωής για το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News