LIFE & ARTS

Sold out συναυλίες δίχως… θεατές

Sold out συναυλίες δίχως… θεατές

Ολο και περισσότερο αυξάνονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, οι συναυλίες και τα υπόλοιπα ζωντανά μουσικά event στην Βρετανία, τα οποία είναι μεν sold out, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που τελικά τα παρακολουθούν μετά βίας φτάνει το 60% του συνόλου των εισιτηρίων που έχουν προπωληθεί. 

Ο λόγος είναι φυσικά απλός και σχετίζεται με τους όλο και εντεινόμενους φόβους λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας, η οποία μπορεί προς το παρόν να μην έχει οδηγήσει σε λοκντάουν και κλείσιμο των χώρων διασκέδασης, ωστόσο δεν σημαίνει πως οι τελευταίοι… θριαμβεύουν παραμένοντας ανοιχτοί. 

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, αφού όταν έναν οποιοδήποτε μουσικό γεγονός έχει τόσο μεγάλη απώλεια θεατών, πέρα από την κάπως θλιβερή εικόνα π.χ. μιας μισοάδειας πίστας, έχει επίσης μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο. Για να το πούμε απλά: δεν έχει και τόση σημασία αν εκείνοι που έχουν προμηθευτεί εισιτήρια ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους ή όχι· σύμφωνα με το ρεπορτάζ μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν το κάνουν καν. 

Και μόνο τα έσοδα που χάνονται από την κατανάλωση φαγητού και ποτού, καθώς και τα έξτρα (αλλά αχρείαστα) κόστη για ασφάλεια, καθαριότητα κ.ο.κ. μπορούν να γονατίσουν οποιαδήποτε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, ξεκινώντας φυσικά από τις μικρότερου βεληνεκούς. 

«Οι πρώτες συναυλίες που έγιναν έπειτα από την άρση του λοκντάουν ήταν το κάτι άλλο, όμως όσο ο χρόνος περνά, οι άνθρωποι δεν δείχνουν την ίδια αφοσίωση στα νυχτερινά event για τα οποία αγόρασαν εισιτήρια μήνες πριν. Σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και τα ξεχνούν ή στην πορεία κάνουν άλλα σχέδια», επισημαίνει ένας από τους διοργανωτές τέτοιων εκδηλώσεων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι εκάστοτε καλλιτέχνες και διοργανωτές να φτιάχνουν πλέον πελώριες λίστες καλεσμένων -οι οποίοι φυσικά δεν πληρώνουν- ώστε τουλάχιστον να επωφεληθούν από την επί τόπου κατανάλωση και οι χώροι να μην φαίνονται τόσο άδειοι. Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό και στη χώρα μας, με τρανταχτές φυσικά εξαιρέσεις, αφού πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα μεγαλύτερων ηλικιών διστάζουν πλέον να επισκεφθούν κλειστούς χώρους βραδινής ή νυχτερινής διασκέδασης.

Με πληροφορίες από theguardian.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News