LIFE & ARTS

Ο Banksy ξαναχτυπά με μασέλα

Ο Banksy ξαναχτυπά με μασέλα

Αν υπάρχει ένας καλλιτέχνης που έχει καταφέρει να κάνει την λεγόμενη «τέχνη του δρόμου» θέμα καθολικού ενδιαφέροντος, αυτός είναι σίγουρα ο Banksy.

Παραμένοντας επί της ουσίας ανώνυμος και μυστηριώδης εδώ και πολλά χρόνια, τα έργα του εμφανίζονται από την μια μέρα στην άλλη σε πολλά και ποικίλα μέρη, εκπέμποντας συνήθως κοινωνικά μηνύματα· επιπλέον ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι συχνά ενσωματώνουν με κάποιο έξυπνο τρόπο τα ιδιαίτερα στοιχεία της επιφάνειας ή του χώρου στον οποίο δημιουργούνται. Αυτό συμβαίνει και με το τελευταίο στένσιλ, το οποίο αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε μια από τις πιο γραφικές γειτονιές του Μπρίστολ.

Η βρετανική πόλη είναι η πατρίδα του Banksy και (φυσικά) γεμάτη με έργα του, ενώ η οδός Βέιλ που φιλοξενεί πλέον το… «Αψού!» θεωρείται ο πιο απότομος σε κλίση αστικός δρόμος της Αγγλίας. Οσο για το περιεχόμενο, είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος: μια ηλικιωμένη γυναίκα φτερνίζεται με δύναμη. Από το χέρι της γλιστρά η τσάντα και ο μπαστούνι της, ενώ με την αντίθετη φορά η μασέλα της εκτοξεύεται στον αέρα. Το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν κανείς το δει από την προοπτική του απότομου δρόμου, όπως ο ίδιος ο Banksy την δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τιτλοφορώντας παράλληλα το έργο.

Ο Banksy ξαναχτυπά με μασέλα-1

 Πολλοί φυσικά έσπευσαν να δώσουν και ερμηνείες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αρκετά τραβηγμένες. Πιθανότερο μοιάζει ο καλλιτέχνης να θέλησε να δώσει μια χιουμοριστική νότα σε όλο αυτό που η ανθρωπότητα ζει παγκοσμίως και ταυτόχρονα να το αποτυπώσει ιστορικά στους τοίχους της αγαπημένης του πόλης. Λέμε «ιστορικά» διότι το συγκεκριμένο γκράφιτι δεν πρόκειται φυσικά να αφαιρεθεί ως «βανδαλισμός»· αντιθέτως οι ιδιοκτήτες του σπιτιού έσπευσαν ήδη να το καλύψουν με διαφανές προστατευτικό υλικό προκειμένου να μείνει αλώβητο. Ενώ μάλιστα προηγουμένως το κτίριο ήταν προς πώληση, πλέον αυτό δεν ισχύει αφού και η αξία του στην αγορά είναι πια πολύ υψηλότερη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News