Life & Arts Σάββατο 12/12/2020, 11:05
LIFE & ARTS

Μήνυμα του «Zodiac Killer» αποκρυπτογραφήθηκε 51 χρόνια μετά

Μήνυμα του «Zodiac Killer» αποκρυπτογραφήθηκε 51 χρόνια μετά

Ένα από τα κωδικοποιημένα μηνύματα που είχε στείλει το 1969 ο μυστηριώδης Zodiac Killer στην εφημερίδα San Francisco Chronicle κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ομάδα ανθρώπων παθιασμένων με την κρυπτογραφία.

Ο Zodiac Killer είχε κατατρομοκρατήσει τη βόρεια Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και έως σήμερα η πραγματική ταυτότητά του παραμένει άγνωστη. Ο κώδικάς του, αποτελούμενος από μια σειρά γραμμάτων και αινιγματικών συμβόλων σε μορφή πίνακα, αποτελούσε γρίφο που οι αρχές και ακόμα και οι πιο δυνατοί ερασιτέχνες λύτες δεν είχαν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν έκτοτε.

Υπήρχε η ελπίδα ότι το κωδικοποιημένο αυτό μήνυμα θα περιείχε το όνομα ή έστω κάποιο άλλο στοιχείο που θα οδηγούσε στην ταυτότητα του κακοποιού, ο οποίος έχει επιβεβαιωθεί πως διέπραξε τουλάχιστον πέντε δολοφονίες από το 1968 ως το 1969, αλλά ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη για συνολικά 37, ενώ ενέπνευσε άλλους δολοφόνους κατά συρροή.

Αυτό τελικά δεν επιβεβαιώθηκε. Οι τρεις ερευνητές που έσπασαν τον κώδικα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι το μήνυμα ήταν ένα μικρό «παραλήρημα» του εγκληματία, στο οποιό καυχιέται για τις πράξεις του, ειρωνεύεται τις αρχές και δηλώνει ατρόμητος μπροστά στον θάνατο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News