Life & Arts Παρασκευή 11/12/2020, 21:17
LIFE & ARTS

Βρετανία: 165 εκατ. λίρες σε 11 πολιτιστικούς οργανισμούς

Βρετανία: 165 εκατ. λίρες σε 11 πολιτιστικούς οργανισμούς

Μετά τη Γαλλία και η Βρετανία ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο οικονομική ενίσχυσης της πολιτιστικής βιομηχανίας της χώρας με τη μορφή έκτακτων δανείων, ύψους 165 εκατομμυρίων λιρών που θα κατευθυνθούν σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς για την επιβίωση τους.

Η αγορά του πολιτισμού ήταν ένας από τους κλάδους της οικονομίας που νόσησε βαριά από την πανδημία του κορωνοϊού και δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας σε πολλούς πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά, το νέο βρετανικό χρηματοδοτικό πακέτο θα μοιραστεί σε 11 μεγάλους οργανισμούς που απασχολούν περισσότερους από 9.000 εργαζόμενους. Ενδεικτικά, η Royal Opera θα έχει λαμβάνειν 21,7 εκατομμύρια λίρες, το National Theatre 19,7 εκατομμύρια, η Royal Shakespeare Company 19,4 εκατομμύρια, το Royal Albert Hall 20, 7 εκατ., το Southbank Centre 10.9 εκατ. και η English National Opera 8.5 εκατ. λίρες. Τα δάνεια δίνονται από τη βρετανική κυβέρνηση με χαμηλό επιτόκιο, η πρώτη δόση θα ξεκινήσει μετά από 4 χρόνια ενώ η συνολική διάρκεια αποπληρωμής τους θα γίνει σε βάθος 20ετίας.  

Όπως επισημαίνουν στον Guardian διευθυντές και ανώατατα στελέχη των οργανισμών που ενισχύονται τα δάνεια είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη και την επανέναρξη της δραστηριότητα του σύγχρονου πολιτισμού στη Βρετανία που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη άνοιξη, όσο προχωρά και ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Το Southbank Center για παράδειγμα, έχασε 25 εκατομμύρια λίρες σε έσοδα μέσα στο 2020 και γι’ αυτό αρκετά στελέχη των πολιτιστικών οργανισμών εκφράζουν αρκετές επιφυλάξεις και φοβούνται ότι οι πληγές που άνοιξε και θα αφήσει πίσω της η πανδημία δεν θα κλείσουν εύκολά, ειδικά σε οργανισμούς που στηρίζουν τη λειτουργία τους στην υψηλή επισκεψιμότητα του κοινού. Μειωμένα έσοδα περιμένουν και το 2021 και γι’ αυτό αρκετοί έχουν αρχίσει να μιλούν για αναδιάρθρωση και περιστολή του κόστους στους οργανισμούς τους.

Η θεραπεία του πολιτισμού θα πάρει χρόνο και κόπο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News