ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η πιο «ανιαρή» Χρυσή Μπάλα

Η πιο «ανιαρή» Χρυσή Μπάλα

Από το 2008 και έπειτα το βραβείο της Χρυσής Μπάλας στο ποδόσφαιρο έχει δύο παραλήπτες: τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Με μοναδική εξαίρεση τον Λούκα Μόντριτς, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο το 2018 έπειτα τα όσα θαυμαστά έκανε με την Ρεάλ Μαδρίτης και την εθνική Κροατίας, οι δύο σύγχρονοι «δυνάστες» του ποδοσφαίρου βρίσκονται σταθερά στις κορυφές, μην επιτρέποντας σε κανέναν άλλο να τους φτάσει.

Ο Αργεντίνος μάλιστα έφτασε το βράδυ της Δευτέρας τις επτά κατακτήσεις, ευρισκόμενος φυσικά στην κορυφή της λίστας, με δύο περισσότερες από τον μεγάλο του αντίπαλο. Η συγκεκριμένη ωστόσο βράβευση ήταν η πρώτη που αμφισβητήθηκε τόσο ανοιχτά από σημαντική μερίδα του φίλαθλου κόσμου αλλά και των «ειδικών» του αθλήματος. Κι αυτό κυρίως διότι η Χρυσή Μπάλα δεν απονέμεται στον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου -άλλωστε κάτι τέτοιο είναι συνήθως αρκετά υποκειμενικό- αλλά σε εκείνον με τα σπουδαιότερα επιτεύγματα μέσα στην χρονιά που πέρασε.

Την σεζόν 2020-21 ο Μέσι κατέκτησε επιτέλους το Κόπα Αμέρικα με την εθνική Αργεντινής, το μοναδικό επίτευγμα, αυτό δηλαδή της εθνικής διάκρισης, που έλειπε από την πλούσια καριέρα του. Ταυτόχρονα είχε με την Μπαρτσελόνα την πιο απογοητευτική ίσως σεζόν όλων των ετών που φόρεσε την φανέλα των μπλαουγκράνα, προτού μεταγραφεί στην Παρί Σεν Ζερμέν, όπου δεν ενθουσιάζει ακριβώς μέχρι στιγμής.

Ο δεύτερος της τελικής λίστας, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι συνέτριψε πέρυσι κάθε ρεκόρ σκοραρίσματος με την Μπάγερν Μονάχου, όντας κατά κοινή ομολογία ο καλύτερος παίκτης μιας τρομακτικής ομάδας. Οσο για τον τρίτο, Ζορζίνιο της Τσέλσι, εκείνος κατέκτησε το Champions League με τον αγγλικό σύλλογο, αλλά και το τελευταίο Euro με την εθνική Ιταλίας. Και στους δύο θριάμβους ήταν πρωταγωνιστής.

Παρ’ όλα αυτά η Χρυσή Μπάλα πήγε στον Λιονέλ Μέσι. Οπως θα μπορούσε να είχε καταλήξει πολύ περισσότερες φορές στα χέρια του Μισέλ Πλατινί, του Γιόχαν Κρόιφ (έχουν από τρεις) του Βραζιλιάνου Ρονάλντο (2) ή του Ζινεντίν Ζιντάν (1), κάτι που όμως δεν συνέβη.

Οσοι απονέμουν βραβεία και διακρίσεις πρέπει σιγά σιγά να αντιληφθούν ότι η (τρομερά συναρπαστική) εποχή του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Μέσι βρίσκεται στη δύση της. Ο πρώτος βρίσκεται πια στην παρηκμασμένη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -αν και κάνει τα πάντα για να την βοηθήσει- και ο δεύτερος μοιάζει πραγματικά να έχει χάσει την διάθεσή του για ποδόσφαιρο μετά την μετακόμιση στην «νερόβραστη» Παρί των Αράβων ιδιοκτητών. Η κληρονομιά και των δύο τους είναι κατοχυρωμένη και ασφαλής. Η κατάκτηση περισσότερων ατομικών τροπαίων καταντά πλέον απλώς ανιαρή. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News